Megtámadták a bagláni magyar tábort

2012.02.24. 14:55 Módosítva: 2012.02.24. 18:14

Az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. Egy afgán életét vesztette, közölte Baglán rendőrfőnök-helyettese. A Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyeletese a hírt megerősítette, és azt közölte még, hogy kilenc afgán tüntető is megsérült. A tüntetést az afgán biztonsági erők feloszlatták.

"Több mint ezer ember tüntet a magyar támaszpont előtt a tartományi fővárosban, Puli-Humriban" – mondta Szamanudin Huszaini rendőrfőnök-helyettes. A tartomány biztonságáért a német hadsereg felel.

A bagláni magyar tábor
A bagláni magyar tábor
Fotó: Koszticsák Szilárd

A tüntetők élén állóknak sikerült behatolniuk a szögesdróttal elzárt tábor területére. Az afgán rendőrség levegőbe leadott lövésekkel igyekezett szétoszlatni a tömeget.

Nincsenek magyar sérültek

A HM tájékoztatása szerint magyar katonák nem sérültek meg. A tárca sajtófőosztályának tájékoztatása szerint időközben az incidens véget ért, a tüntetők közül egy ember meghalt, kilenc megsérült, a magyar katonáknak nem esett bántódásuk. A szaktárca tájékoztatása a magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk, és a halott, illetve a sérültek is afgán állampolgárok.

Fotó: Koszticsák Szilárd

A zavargások Afganisztán-szerte folytatódtak. Pénteken több százan vonultak utcára a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetés ellen tiltakozva a muszlimok ünnepnapján. Országszerte mintegy tucatnyian vesztették életüket az összecsapásokban, az egyébként nyugodtnak számító Herát tartományban haltak meg a legtöbben. Ugyanitt több mint ötvenen sebesültek meg. Ezzel több mint húszra nőtt az utóbbi négy napban meggyilkolt emberek száma, a sebesültek pedig körülbelül százan lehetnek, többségüket golyó érte.

A nyugati Herátban hárman – köztük egy rendőr – vesztették életüket, amikor feldühödött tüntetők megpróbáltak behatolni az amerikai konzulátusra, illetve megpróbálták elvenni a rendőröktől fegyvereiket.

Barack Obama bocsánatkérése sem hűtötte le az indulatokat, sőt Nangarharban az amerikai elnököt ábrázoló fényképet is elégettek.

Több ezer afgán tüntet az amerikai katonák Korán-égetése elleni tiltakozásul az észak-afganisztáni Baglánban.
Több ezer afgán tüntet az amerikai katonák Korán-égetése elleni tiltakozásul az észak-afganisztáni Baglánban.
Fotó: Nakíb Ahmed

John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka bocsánatot kért a bagrami támaszponton történtekért, és azok kivizsgálását ígérte. Később Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is elnézést kért azért, hogy a katonák "illetlen módon szabadultak meg" a Korán-példányoktól.

Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy a szóban forgó Korán-példányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami bázison lévő fogolytábor könyvtárából, mert a rabok azokat egymás közti üzenetváltásokra használták, és szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését az Afganisztán északi részén fekvő  Baglán tartományban, jelenleg a magyar alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, és részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.