Hivatalba lépett az új jemeni elnök

2012.02.25. 10:57

Letette hivatali esküjét szombaton a parlament előtt Abed Rabbo Manszúr Hádi, Jemen új elnöke, elkötelezve magát az ország egysége, függetlensége és területi integritása mellett – jelentette a jemeni közszolgálati televízió.

Manszúr Hádi, aki 1994 óta az ország alelnöki tisztségét töltötte be, az egyetlen induló volt az elnökválasztáson. Hatvan százaléknál nagyobb arányú részvétel mellett a leadott szavazatok 99,8 százalékát szerezte meg.

Jemen új elnöke a 33 évig hatalmon lévő Ali Abdalláh Szálehet váltotta a hatalomban, aki az ellene kibontakozó hatalmas népmozgalom hatására, és a nemzetközi közösség tanácsát megfogadva tavaly novemberben beleegyezett a lemondásba és az előre hozott választások megtartásába.

Médiajelentések szerint Száleh gyógykezelésre utazott az Egyesült Államokba. Ő ezt cáfolta, és azt mondta, hogy azért ment oda, hogy kikerüljön a kamerák kereszttüzéből, és lehetővé tegye az egységkormánynak a választások előkészítését. Száleh tavaly júniusban egy merényletben, az elnöki palota ellen intézett támadásban súlyos sérüléseket szenvedett. Ezután hagyta el Jement, és Szaúd-Arábiában talált átmeneti menedéket.