Körbeláncolta Moszkvát Putyin ellenzéke

2012.02.26. 16:35

A Guardian jelentése szerint több tízezren, az AP szerint legalább harmincezren tüntettek vasárnap Vlagyimir Putyin távozását követelve Moszkvában. A fehér sálakkal, virágokkal, luftballonokkal felszerelkezett tüntetők élőláncot vontak Moszkva nagykörűtja, a Kert körút köré, a lánc a jelentések szerint végig ért a 16 kilométernél is hosszabb útvonalon.

A rendőrség 11 ezerre becsülte a résztvevők számát, a szervezők szerint legalább 34 ezren kellettek ahhoz, hogy körbeérjenek az úton.

"Ezt észre kell venniük" - jelentette ki a Guardiannak az egyik tüntető, a 46 éves Olga Szoldatova.

A tüntetést előzetes bejelentés nélkül tartották, de a hatóságok nem léptek fel ellene, csak kis létszámú alakulatok tartották szemmel a békés tiltakozókat, akikhez amúgy a körúton többszáz autós is csatlakozott, akik dudálással fejezték ki támogatásukat.

Még abból sem lett összetűzés, hogy többszáz Putyin-hívő is az utcára vonult szív alakú, "Putyin mindünket szeret" feliratú táblákkal.

Oroszországban a jövő vasárnap, március 4-én tartanak elnökválasztást, amin a közvélemény-kutatások szerint Putyin már az első fordulóban megszerezheti a szavazatok több mint felét. A tiltakozók most kétségbe vonták a felmérések eredményeit. "Putyin napjai meg vannak számolva" - jelentette ki például Atyemij Troitszkij rockkritikus, a tüntetés egyik felszólalója.