Diána
11 °C
22 °C

Kormányerők lőnek a szíriai népszavazókra

2012.02.26. 10:38
A szíriai elnök, Bassár el-Aszád szerint az új alkotmány megnyitja az utat a három hónapon belül megrendezésre kerülő, többpárti választás előtt. Ez azt jelentené, hogy megtörhet az 1963 óta hatalmon lévő Baasz Párt dominanciája. Az ellenzékiek többsége a referendum bojkottjára szólította fel támogatóit, és kijelentették, hogy csak Aszad lemondását fogadják el. A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint reggel hét órakor nyitották meg.

Az állami televízióban korábban több műsorban is foglalkoztak az új alkotmánnyal. Ezt azonban az ellenzéki csoportok közül többen is átlátszó csalásnak tartják, a népszavazást pedig bohózatként emlegetik. Az aktivisták megjegyezték, hogy Aszád rezsimje sosem tisztelte a régi alkotmányt, amely az alapvető jogok között említi a szólásszabadságot, engedélyezi a békés demonstrációkat, és szigorúan tiltja a kínzásokat.

A török külügyminiszter, Ahmet Davutoglu szerint elfogadhatatlan, hogy egyefelől a népszavazás ígéretével kecsegtetnek, másrészt viszont tankkal lövik a civil lakóterületet. Davutoglu elképzelhetetlennek tartja, hogy ugyanazok az emberek ugyanabban a városban népszavazásra mennének, ahol az életük halálos veszélyben forog.

Obama és a Vöröskereszt is tiltakozik

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) bejelentette, hogy a kormányhoz hű fegyveres erők vasárnap reggel folyamatosan lövik Homszot, és több más városban is erőszakról számoltak be. A jogvédő szervezet szerint a déli Deraa tartományban legalább két embert megöltek. Tavaly márciusban ebben a tartományban robbant ki az Aszád rezsimje elleni felkelés. Az OSDH azt is közölte, hogy szombaton az országszerte zajló erőszakos cselekmények során kilencvennégyen vesztették életüket – közülük hatvannyolcan civilek voltak.

Barack Obama amerikai elnök szerint egységet mutatva kell jelezni Aszádnak, hogy eljött a változás ideje; a húszezer fős civil lakosságra ugyanis nehézfegyverzettel lő a szír kormányhadsereg. A sebesülteket, illetve a nőket és gyermekeket a Vöröskereszt menti. A szervezet egyik aktivistája szombaton azt nyilatkozta az al-Dzsazíra hírtelevíziónak, hogy egyelőre hét sebesültet, valamint húsz nőt és gyermeket sikerült biztonságba helyezniük. Az aktivista szerint a városban egyre rosszabb a helyzet, és a sebesülteknek további segítségre van szükségük.

A Vöröskereszt Nemzetközi Biztotsága azt szeretné elérni, hogy homszban naponta legalább kétórás fegyverszünetet tartsanak; ezalatt el tudnák látni a rászorultakat. A szervezet egyik forrása szerint a Vöröskereszt tárgyalásokat kezdett mind a szíriai kormány, mind az ellenzék képviselőivel. Céljuk, hogy kihozzák a sebesülteket az ostromlott Bába-Amr negyedből. Ezenkívül szeretnének segítséget nyújtani két megsebesült nyugati újságírónak, Edith Bouviernek és Paul Conroynak, illetve küzdenek azért, hogy kiadják két másik újságíró, Marie Colvin és Remi Ochlik holttestét, akiket a múlt héten öltek meg.

Hetven ország képviselői ellenzik a mészárlást

Pénteken rendezték meg a Szíria Barátai csoport találkozója a tunéziai fővárosban. A találkozón hetven ország delegáltjai vettek részt, és kiadtak egy nyilatkoztatot, melyben felszólítják a damaszkuszi kormányt a vérengzés azonnali beszüntetésére, követelik a humanitárius csoportok szabad mozgását, illetve a segélyszállítmányok azonnali folyósítását.

Az ENSZ becslése szerint a január óta tartó összecsapások alatt 5400-an vesztették életüket, az aktivisták becslése szerint az áldozatok száma viszont a 7300-at is meghaladja. Mivel a szíriai rezsim korlátozza a külföldi újságírók munkáját, a pontos halálozási adatokat nem lehet ellenőrizni.