Berlusconi nem akar újra kormányfő lenni

2012.02.27. 17:28

Silvio Berlusconi nem gondol visszatérésre, még azt követően sem, hogy szombaton elévülés miatt megszüntették az ellene korrupció miatt folytatott bírósági eljárást – mondta  egy svájci újságban hétfőn megjelent interjúban az egykori olasz kormányfő.

"Továbbra is fogok politikával foglalkozni, de más módon, mint eddig" – mondta Berlusconi a Corriere del Ticinónak. A római parlament legerősebb pártjának elnökeként politikailag ezután is aktív lesz, de utódjának az egykori igazságügyi minisztert, Angelino Alfanót tartja, aki a Szabadság Népe csoportosulás elnöke.

000 DV1078823
Fotó: Alberto Pizzoli

"Alfano 35 évvel fiatalabb nálam. Hiteles személy. Vele megkezdődhet az a nemzedékváltás, amelyre az olasz politikai életnek szüksége van. Ideje volna, hogy a 30 éve a parlamentben ülő politikusok hátrébb lépjenek" – nyilatkozta a 75 éves Berlusconi.

Semmit sem bánt meg politikai pályafutása során – szögezte le az olasz politikus. "Szégyellhetik magukat az ellenfeleim, akik azóta terjesztenek rágalmakat rólam, hogy beszálltam a politikába. Nemzetközi szintű rágalomhadjárat áldozata vagyok, amely még mindig nem ért véget" – mondta. Ugyanakkor nem bánta meg, hogy politikus lett. "Büszke vagyok arra, hogy 1994-ben megmentettem Olaszországot attól, hogy kommunista részvételű kormánya legyen. Tudatában vagyok annak, hogy minden erővel a hazámat szolgáltam" – állította Berlusconi.

Utódja, Mario Monti szakértői kormányáról szólva kifejtette, hogy kezdettől fogva támogatták szavazataikkal a parlamentben, és Olaszország érdekében a jövőben is lojalitással és felelősségtudattal fognak cselekedni. "Gazdasági és intézményi szükségállapoton kell úrrá lennünk. Olaszországot modern demokráciává kell átalakítanunk, biztosítva a teljes kormányozhatóságot" – hangoztatta a tavaly lemondott kormányfő.