Homszban 68-an haltak meg egy nap alatt

2012.02.27. 21:53

Homsz térségében 68 civil halt meg egy nap alatt, az ICRC bejutott

Hatvannyolc polgári személyt öltek meg a fegyveresek hétfőn Homsz térségében – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet, elítélve a mészárlást. Közben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segélymunkásai bejutottak a hetek óta ostromlott városba.

A terület, amelyet lefed a hétfői öldöklés, Rám el-Anz falutól al-Gadzsaríjéig tart. A holttesteket a homszi közkórházba szállították – tájékoztatott Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke, megjegyezve, hogy a holttesteken lőtt és szúrt sebek vannak.

Homszból származó menekülteket öltek meg a sabíha emberei – utalt Abder-Rahmán a rendszer polgári milíciájára, bár elismerte, hogy az erről szóló értesüléseit még nem erősítették meg.

Az OSDH követelte, hogy állítsanak föl egy független bizottságot a megfigyelő központ jogászaiból és más olyan emberekből, akiknek nincs közük Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjéhez. Az OSDH szerint ennek a testületnek kellene kivizsgálnia ezt a mészárlást, és megbüntetnie a felelősöket.

000 Nic6067179
Fotó: Bulent Kilic

Sokan elmenekültek Homszból. A várost három hete lövi Aszad hadereje, különösen a Bába Amr negyedet.

Az ICRC hétfő este közölte, hogy a munkatársaik bejutottak az ostromlott városrészbe. Egészségügyi eszközöket vittek magukkal, és három sebesült helybélit elszállítottak mentőautóval. Ugyanakkor nyugati diplomáciai forrásból úgy tudni, a segélyszervezetnek nem sikerült evakuálnia két sebesült nyugati újságírót. Paul Conroy brit fotós és Edith Bouvier újságíró szerdán sebesültek meg egy támadásban, amelyben meghalt két kollégájuk, egy amerikai és egy francia állampolgár.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport