Merényletet tervezhettek Putyin ellen

2012.02.27. 09:07 Módosítva: 2012.02.27. 09:12

Az orosz és ukrán titkosszolgálatok elfogtak több embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akartak elkövetni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen, írja az orosz állami tévére hivatkozva az AP.

A gyanúsítottak állítólag közvetlenül a március 4-i elnökválasztás után akarták megölni Putyint, akit szinte biztosan újraválasztanak vasárnap. Ugyanakkor vasárnap is 34 ezren alkottak élőláncot Moszkvában, és tiltakoztak Putyin ellen.

A Channel One szerint a gyanúsítottakat az ukrajnai Odesszában vették őrizetbe. Az AFP szerint a tévében két embert mutattak, akik állításuk szerint Doku Umarov csecsen lázadóvezérnek dolgoztak.

A csatorna szerint hárman érkeztek Ukrajnába az Egyesült Arab Emirátusokból Törökországon keresztül, és „világos utasításaik voltak Doku Umarov képviselőitől." Egyikük állítólag meghalt egy robbanásban még január elején, ez indította el a nyomozást.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője megerősítette a hírt az ITAR-TASSZ hírügynökségnek, de nem kommentálta az ügyet. Nem nyilatkoztak az orosz és ukrán titkosszolgálatok sem.

Az ukrán titkosszolgálat korábban bejelentette, hogy őrizetbe vettek három orosz állampolgárt terrorizmus vádjával Odesszában február 4-én. Nem tudni, hogy annak a bejelentésnek van-e köze a Putyin elleni merénylettervhez.