Jusztina
10 °C
27 °C

Lukasenko elzavarta az uniós és a lengyel nagykövetet

2012.02.28. 19:40 Módosítva: 2012.02.28. 21:15
Fehéroroszország visszahívta az Európai Unióhoz és Lengyelországba akkreditált nagykövetét, és felkérte az unió és Lengyelország fehéroroszországi nagykövetét, hogy hagyják el az országot – közölte a fehérorosz külügyminisztérium.

A bejelentés röviddel azután történt, hogy az Európai Unió kiterjesztette a fehérorosz rezsim elleni szankcióit. Az uniós tagországok külügyminiszterei kedden hivatalosan is jóváhagyták az újabb büntetőintézkedéseket. Ezek alapján további 21 olyan személyt sújt az EU utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, akik felelősek a belső ellenzék elnyomásáért.

„Az javasoltuk, hogy az EU-küldöttség vezetője és Lengyelország fehéroroszországi nagykövete térjen haza konzultációra, hogy közölje vezetőikkel a fehérorosz fél határozott álláspontját, miszerint elfogadhatatlan a nyomásgyakorlás és a szankciók" – közölte Andrej Szavinih fehérorosz külügyi szóvivő. Hozzátette: Minszk visszahívja brüsszeli és varsói nagykövetét, és „további intézkedéseket hozhat érdekei védelmében", ha az EU fokozza a nyomást.

A szóvivő azt is közölte, hogy Fehéroroszország feketelistát állít fel azokról, akik segítették a Minszk elleni szankciók bevezetését.

Donald Tusk lengyel kormányfő kijelentette, hogy Minszk legutóbbi lépése nem változtat Varsó álláspontján. „Nem változtatjuk meg a szankciók szükségességével kapcsolatos álláspontunkat. Nehéz azonban most nyilatkoznom erről a sajátos helyzetről" mondta.

„A Nyugattal összekötő hidak felégetésével a fehérorosz hatóságok nagyon veszélyes helyzetbe juttatják magukat, elveszítve a manőverezési lehetőséget az Oroszországgal való kapcsolataikban" – mondta Aljakszandr Klaszkovszki fehérorosz politikai elemző.

Az Európa egyik legdiktatorikusabb államának tartott volt szovjet köztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Alekszandr Lukasenko elnök nem tűri a másként gondolkodást, lecsap a nyilvános tüntetésekre, és börtönbe veti az ellenzéki vezetőket.

Magyarország is hazarendeli

Ellenséges lépésnek értékelte a EU kiterjesztett szankcióira adott belorusz választ Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő. Schulz szerint a döntés aránytalan és értelmetlen volt, a kívánttal ellenkező eredményt fog kiváltani, valamint tovább ront az EU és Fehéroroszország kapcsolatain.

Szolidaritásból visszahívják konzultációra a Fehéroroszországban állomásozó uniós nagyköveteket, köztük a magyar nagykövetet is mondták el brüsszeli diplomaták kedden, a hírt a Külügyminisztérium is megerősítette.