Putyint nem zavarja, hogy meg akarták ölni

2012.02.28. 17:35
Nem rémisztette meg, hogy merényletet terveztek ellene – tudatta Vlagyimir Putyin kedden Asztrahánban.

Vlagyimir Putyin szerint az övéhez hasonló helyzetben lévő embereknek együtt kell élniük a gondolattal, hogy az életükre törhetnek. Az orosz miniszterelnök kedden Asztrahánban azt mondta, hogy az álltólagos merényletkísérlet nem zavarja az életét és azt, hogy teljesítse hivatali kötelezettségeit.

„Ebben a pozícióban az embernek együtt kell tudni élnie ezzel. Ha folyamatosan félsz, nem tudsz élni" idézte az miniszterelnök szavait a Reuters. – Nem szabad, hogy az ilyesmit mások észrevegyék az emberen, sohasem zavartak, és nem is fognak."

Putyin közölte, hogy nem szigorítják meg a védelmét, egyben kizárta, hogy a merénylettervről szóló hír közzététele hat nappal az orosz elnökválasztás előtt egyfajta választási propaganda lenne.

Az orosz média hétfőn fedte fel, hogy Putyin ellen merényletet készítettek elő, a szálak az ukrajnai Odesszába vezetnek, és januárig nyúlnak vissza. Az összeesküvést az orosz és az ukrán titkosszolgálatok együttesen göngyölítették fel.

Hétfőn az orosz állami tévére hivatkozva az AP azt írta, hogy orosz és ukrán titkosszolgálatok elfogtak több embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet akartak elkövetni Putyin ellen.

A gyanúsítottak állítólag közvetlenül a március 4-i elnökválasztás után akarták megölni Putyint, akit szinte biztosan újraválasztanak vasárnap. Vannak tiltakozók is: vasárnap 34 ezren  vettek részt Moszkvában egy Putyin-ellenes élőláncban.