Bernadett
-2 °C
12 °C

Észak-Korea nukleáris moratóriumot hirdet

2012.02.29. 21:36 Módosítva: 2012-02-29 21:56:25

Victoria Nuland, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette: Phenjan abba is belement, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) megfigyelői ellenőrizzék az urándúsítási moratóriumot és hogy megerősíthessék: valóban működésképtelenné tették a jongbjoni nukleáris erőművet. Az Egyesült Államok cserébe hajlandó élelmiszer-segélyt juttatni Észak-Koreának. A javasolt, 240 ezer tonnányi segélyszállítmány összetételéről a két fél a későbbiekben egyeztet.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdai képviselőházi meghallgatásán kijelentette: az észak-koreai nukleáris moratórium "az első szerény lépés a jó irányba", de az Egyesült Államoknak továbbra is maradtak "mély aggályai". Hangsúlyozta, hogy Washington figyelemmel fogja kísérni a phenjani fejleményeket és "a tetteik alapján fogja megítélni Észak-Korea új vezetőit".

A bejelentés, amely alig két hónappal Észak-Korea korábbi vezetője, Kim Dzsong Il halála után hangzott el, azt jelzi, hogy Phenjan elfogadta a "leszerelést a segélyezésért" programmal kapcsolatos amerikai előfeltételeket. Észak-Korea 2009-ben egyoldalúan kivonult a programról folytatott tárgyalásokról.

Amerikai közlés szerint Észak-Korea hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét, nukleáris moratóriumot hirdet és hosszú hatótávolságú rakétáinak kipróbálását is szünetelteti. Az amerikai segélyek ezután a jelek szerint hamarosan indulhatnak az ázsiai országba. A Nemzeti Atomenergia Ügynökség "fontos lépésnek" minősítette a bejelentést, és jelezte, hogy kész visszatérni az országba. A dél-koreai reagálás szerint "létrejött annak az alapja, hogy előre lehessen haladni az észak-koreai nukleáris kérdés megoldása érdekében. Japán pedig "problémamentes végrehajtást" kívánt a megállapodáshoz.

A washingtoni bejelentéssel egy időben Phenjanban hasonló közleményt hoztak nyilvánosságra, amely megfogalmazásában valamelyest különbözött az amerikaitól. Egy meg nem nevezett észak-koreai szóvivő a hivatalos hírügynökségnek bejelentette, hogy országának kormánya "az amerikai-észak-koreai tárgyalás pozitív légkörének fenntartása érdekében" egyezett bele a moratóriumokba és az ENSZ-ellenőrök bebocsátásába.

A fordulat egy héttel azt követően következett be, hogy a múlt héten Pekingben tárgyaltak egymással az Egyesült Államok és Észak-Korea képviselői. Ez volt az első diplomáciai kapcsolatfelvétel azóta, hogy Kim Dzsong Il december 17-én elhunyt.

A néhai észak-koreai vezető halála előtt a két ország képviselői már közel jártak a megállapodáshoz, aminek értelmében Észak-Koreának vissza kell térnie a három évvel ezelőtt megszakadt hathatalmi tárgyalásokhoz.

Victoria Nuland megerősítette, hogy az Egyesült Államoknak nincs ellenséges szándéka Észak-Koreával szemben, és kész további lépéseket tenni a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében a szuverenitás és az egyenlőség kölcsönös tiszteletben tartásának szellemében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!