Washington új Irán elleni szankciókat tervez

2012.02.29. 22:05

Az amerikai kormány gyorsan halad új Irán elleni szankciók kidolgozásával, és ezekkel azt szándékozik kikényszeríteni, hogy Teherán hagyjon fel katonai célú nukleáris programjával - jelentette ki szerdai képviselőházi meghallgatásán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton határidőt nem említett az új büntetőintézkedések bejelentésével kapcsolatban.

Hillary Clinton szerint az amerikai kormány egyszerre alkalmazza a párbeszéd és a nyomásgyakorlás eszközeit. Szerdán léptek életbe azok a szankciók, amiket december végén hagyott jóvá Barack Obama, és amik értelmében az elnök felléphet minden olyan magánkézben lévő külföldi pénzintézet ellen, ami szándékosan bonyolít le olyan jelentősebb tranzakciókat az iráni központi bankkal, amelyek nem iráni olaj vagy olajtermékek vásárlásával kapcsolatosak.

A külügyminiszter szerint az amerikai tárca "nagyon intenzív és nagyon őszinte" tárgyalásokat folytat Indiával, Kínával és Törökországgal azzal kapcsolatban, hogy csökkentsék iráni olajvásárlásaikat. Az iszlám köztársaság a világ ötödik legnagyobb olajtermelője.

Szerdán 56 demokrata és republikánus amerikai szenátor arra szólította fel Iránt, hogy a pénteki parlamenti választásokat szabadon és tisztességesen bonyolítsa le.

Közben űrközpontot mutogatnak

Mindeközben szerdán iráni hatóságok külföldi újságíróknak mutatták be egyik fontos űrközpontjukat a Teherántól 70 kilométerre nyugatra lévő Alborzban. Egyes elemzők szerint Teherán ezzel is bizonyítani akarja, hogy nem rejtegeti kényes technológiai létesítményeit, miközben éles vitát folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) nukleáris berendezéseinek ellenőrzéséről.  Irán egy hónapja állította Föld körül pályára harmadik műholdját. A Navid nevű űreszközt egy Szafír hordozórakétával juttatták a világűrbe.