Japán kutatóhajók miatt fenyegetőzik Kína

2012.03.02. 19:12

Kína tengerészeti felügyelete pénteken bejelentette, hogy fokozni fogja felderítő tevékenységét a Kelet-kínai-tengeren, válaszul arra, hogy japán kutatóhajók "megsértették Kína szuverenitását".

A kínai hatóságok célja, hogy leállítsák Japán törvényellenes kutató tevékenységét és "megvédelmezzék az ország tengeri jogait" - hangoztatta az állami óceánügyi hivatal illetékese a Hszinhua hírügynökségnek.

A közlésre azt követően került sor, hogy a japán parti őrség két hajója kutatást végzett "Kína területi vizein, a Kelet-kínai tengeren" - áll a beszámolóban. Eszerint Japán lépése "súlyosan megsértette Kína szuverenitását, ellentétes az ENSZ Tengerjogi Egyezményével, valamint Kína törvényeivel".

Kína álláspontja a Kelet-kínai-tenger kérdésében világos és következetes, továbbá "nulla toleranciával kezeli Japán egyoldalú, a kínai kormány engedélyét nélkülöző kutatási tevékenységét" - olvasható a hírügynökségi összeállításban.

Japánnak le kell állítania az effajta cselekményeket, ellenkező esetben viselnie kell értük a teljes felelősséget - húzta alá az idézett illetékes.

A múlt hónapban kínai járőrök két japán hajóra lettek figyelmesek, amelyek - kínai állítás szerint - kínai vizeken végeztek kutatást, majd a figyelmeztetés után távoztak a helyszínről.

Japán napokkal ezelőtt hivatalosan is tiltakozott az ellen, hogy Kína felszólította: parti őrsége állítsa le a tengeri kutatást Kumejima szigete közelében. A lépést a tokiói kormányszóvivő "rendkívül sajnálatosnak" tartotta. Állítása szerint a hajók tovább folytatták a kutatást.

Hasonló incidens történt a térségben ugyancsak február hónapban, korábban, amikor a kínai tengerészeti felügyelet két hajója szólított fel távozásra két japán hajót. A japán hajók akkor másnap távoztak. Az incidens során a japán parti őrség repülőgépeit is mozgósították.

Kína és Japán egyaránt kizárólagos feltárási jogot követel magának gazdasági övezetük találkozásánál, a vitatott hovatartozású területen fekvő Csunghsziao (Chungxiao), japánul Sirakaba gázmezőn. Peking nem ismeri el Tokió egyoldalú határmegállapítását a térségben, és már több alkalommal kinyilvánította: álláspontja szerint a gázmező Kínáé, de ez nem jelenti azt, hogy elzárkózik a közös feltárástól.