Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Halálos tornádó arat az USA-ban

2012.03.03. 08:20 Módosítva: 2012.03.03. 10:53
Újabb tornádók söpörtek végig pénteken az Egyesült Államok középnyugati és déli részén; a hatóságok szerint a forgószelek legalább 35 ember életét oltották ki, és épületeket rongáltak meg. Az 1900 fős Marysville városa teljesen elpusztult.

Az első hírek négy halottról szóltak, de néhány óra alatt többszörösére nőtt a halálos áldozatok száma. Péntek délután hat amerikai államban összesen tizenkilenc figyelmeztetést adtak ki. A legsúlyosabb károk középnyugaton, Indianában és Kentuckyban keletkeztek: az előbbi államban tizennégy, az utóbbiban tizenkét halálos áldozatot követelt a vihar. A halottak száma még emelkedhet, ahogy a mentőcsapatok előrehaladnak a romok eltakarításával.

Az Indiana állambeli, kétezer lakosú Marysville-t gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a tornádó, és a hasonló méretű, közeli Henryville-ben is súlyos károkat okozott. Henryville-ben nyoma veszett egy kilenc éves fiúnak, akit most kutyás mentőcsapatok keresnek. Egy csupán húsz hónapos kislányra egy mező közepén akadtak rá teljesen egyedül, 20 mérföldre Henryville-től.


Tornádó az USA-ban nagyobb térképen

Alabama államban golflabda nagyságú jégeső esett. Huntsville közelében a vihar lefújta a tetőt egy börtönről, de senki nem sérült és nem is szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

A déli államokban, köztük Alabamában és Tennesseeben kisebb volt a kár, de így is több tucatnyi épület rongálódott meg. A vihar nagyjából ugyanott pusztított, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, tizenhárom emberéletet követelve. A Tennessee-beli Chattanoogában húsz házat ért súlyos kár, és hat embert kellett kórházba szállítani. Az összes érintett államban a sebesültek száma a több százat is elérheti.

Több államban elővigyázatosságból hazaküldték a gyerekeket az iskolákból, és Kentuckyban több egyetem is bezárt pénteken.

A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, és a szélviharok fokozatos kelet felé, az Apallache-hegység irányában vonulnak. A meteorológiai szolgálat közleményének az volt az egyetlen javaslata, hogy ha valaki a viharok közelében találja magát azonnal keressen menedéket

A vihar-előrejezlő központ munkatársai szerint évente maximum ötször fordul elő, hogy a legmagasabb riasztási fokozatra kell átállniuk, de az rendkívül szokatlannak számít, hogy egyszerre ennyi tornádó alakuljon ki.

Az Indiana állambeli Henryville középiskolája a tornádó után

Tavaly rekord mennyiségű, 1709 tornádó pusztított az Egyesült Államokban, 550 ember halálát okozva. Meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy az idén még több forgószél várható, ami részben az általános felmelegedés, részben pedig a Mexikói-öböl felmelegedésének a számlájára írható.