Szapáry a Washington Postban védte a médiaszabályozást

2012.03.03. 09:57
Olvasói levélben válaszolt a The Washington Postban a magyarországi médiaszabadsággal kapcsolatos vádakra Szapáry György washingtoni nagykövet. A levélben kitért a médiaszabadsággal kapcsolatos aggályokra, a pozitív magyar-amerikai kapcsolatokra, illetve a magyarországi szélsőségesek problémájára.

A nagykövet levele egy korábbi publicisztikára válaszul jelent meg, amit Mark Palmer, Haraszti Miklós és Charles Gati jegyzett. Ők február 27-i, Szabad hangot Magyarországnak című írásukban azt állították, a médiaszabadság Magyarországon annyira korlátozott, hogy az egyensúly visszaállítása érdekében újra kellene indítani a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását.

„Minden valódi érdeklődő láthatja a helyszínen, hogy a magyar média éppen oly változatos mint valaha, és bővelkedik az ellenzéki hangokban” – írta most Szapáry. „A szerzők az állították, hogy a CNN-t kormányzati nyomás miatt ejtette az egyik legnagyobb kábelszolgáltató. A többségében a Deutsche Telekom által birtokolt cég felső vezetése ezt kategorikusan cáfolta, és azt mondta, hogy ez tisztán pénzügyi döntés volt.”

A nagykövet kitért a Klubrádió ügyére is, ami kapcsán hangsúlyozta, hogy a rádió „regionális frekvenciáinak egyikét egy átlátható pályázaton vesztette el”, továbbá, hogy a döntés ellen fellebbezést adtak be a bíróságon, és annak végső elbírálásáig továbbra is változatlanul működik a Klubrádió.

Szapáry hangoztatta, hogy a vád miszerint itthon diktatúra lenne és támadnák az Egyesült Államokat abszurd, hiszen „vajon képviselné-e egy ilyen ország az amerikai érdekeket Líbiában és megmentene-e két amerikai újságírót Moammer Kadhafi börtönéből? Emelne-e szobrot Ronald Reagannek és felállítana-e egy intézetet, amelyet a néhai amerikai képviselő, Tom Lantos életének és munkásságának, valamint az emberi jogok terjesztésének szentel?”

A levél utolsó része a Jobbikkal és a magyar szélsőségesek veszélyével foglalkozik. Szapáry szerint a pontatlan kritika csak arra jó, hogy segítse a Jobbikot, és észben kell tartani, hogy csak a jelenlegi kormány szolgálhat a „szélsőségesek elleni védőgátul.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy a washingtoni nagykövet levélben válaszolt a Budapestet ért kritikákra. Korábban a New York Times hasábjain megjelent írásokat kritizálta az Orbán Viktor által meghirdetett külpolitikai irányvonal jegyében, miszerint a nagyköveteknek aktívabban kell képviselniük Magyarország érdekeit külföldön és fel kell lépniük a sajtóban megjelenő kritikákkal szemben.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM