Putyin már most tarolt

2012.03.04. 18:44 Módosítva: 2012.03.04. 20:30
Az exit pollok és az első részeredmények alapján Vlagyimir Putyin megnyerte az orosz elnökválasztást, és a Kremlnél összegyűlt százezer ember előtt már be is jelentette győzelmét. Putyin támogatói már most ünnepelnek, az ellenzék nem ismeri el az eredményt, hétfőre óriástüntetést szerveztek Moszkvába. Független megfigyelők szerint több ezer visszaélés kísérte a szavazást.

Az exit pollok és az eddig feldolgozott részeredmények alapján Vlagyimir Putyin már a vasárnapi első fordulóban megnyerte az elnökválasztást, harmadszorra, ezúttal már hat évre lesz Oroszország elnöke. Putyin 60 százalék körüli eredményre számíthat, de már 50 százalék plusz egy szavazat is elég lenne a második forduló elkerüléséhez.

Az Index helyszíni tudósítója szerint egész nap nagy készültség volt Moszkvában, sok rendőr és katona cirkált az utcákon. Egy ellenzéki főhadiszálláson tartózkodó tudósítónk huszonegy év után tért vissza Moszkvába, ahol már nem sikk patkánybőrrel bevont gömbakváriummal transzba esni.

Putyint ünnepelte a tömeg

A Kreml előtt gyülekezett Putyin százezer híve zászlókkal és táblákkal, koncerttel ünnepelték a miniszterelnökből újra elnökké választott politikus várható győzelmét. A zene után helyi idő szerint este tízkor a hamarosan helyet cserélő Putyin miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev leköszönő elnök együtt lépett a színpadra. „Nyílt és tisztességes küzdelemben nyertünk" – mondta Putyin tapsvihar közepette.

Az AFP talált olyanokat a tömegben, akik nem Putyin miatt vannak kint. „Nem támogatjuk, a főnökeink köteleztek, hogy jöjjünk ki. Munkánk van, családunk van, nem kockáztathatjuk, hogy elveszítjük a munkánkat" – mondta egy névtelenséget kérő férfi. Az Index tudósítója szerint sok busz volt a környéken, feltűnő, hogy nőt alig lehetett látni, zömmel 20-30 éves férfiak voltak a tömegben.

A kormánypárti tüntetés közelében tudósítónk egy kisebb verekedést is látott. Egyes résztvevőknek egy lista alapján pénzt osztogatott egy férfi, ezen vesztek össze néhányan.

A számos visszaéléssel tarkított decemberi parlamenti választások óta folyamatosan demonstrációkat szervező új ellenzék nem vasárnap estére, hanem hétfőre hirdetett meg óriástüntetést Moszkvában. Alekszej Navalnij ellenzéki blogger, és a tiltakozások egyik arca arról beszélt a Moscow Timesnak, hogy az állampolgároknak kötelességük utcára menni, és elmondani, hogy nem örülnek annak, ahogy lebonyolították az elnökválasztást.

Hatvan százalék felett végezhet

Már összeszámolták a szavazatok 50 százalékát, eszerint Putyin 64,39 százalékkal vezet, második helyen a kommunista Gennagyij Zjuganov áll 17,25 százalékkal, a milliárdos Mihail Prohorov 7,5 százalékot, Vlagyimir Zsirinovszkij 6,99 százalékot, Szergej Mironov pedig 3,73 százalékot szerzett. A végeredmények magyar idő szerint hajnalban derülnek ki.

(Négy évvel ezelőtt Zjuganov 17,8, Zsirinovszkij 9,4 százalékot szerzett.) Sem az új ellenzék képviselői, sem akár a második fordulót kiharcolni képes esélyes ellenfelek nem voltak versenyben, a bírálók szerint az örökös ellenjelöltek csupán azért indulhatnak, hogy keretbe foglalják Putyin győzelmét. A másik négy jelöltről bővebben>>>

A részvételi arányról még nincsenek pontos adatok, de a BBC úgy tudja, hogy várhatóan 62,3 százalék lesz, ezzel magasabb, mint 2008-ban, a most leköszönő Dmitrij Medvegyev elnök megválasztásakor.

Az ellenzék nem ismeri el a győzelmét

Putyin kampányfőnöke, Stanislas Govoruhin azt mondta az orosz Interfax hírügynökségnek, hogy „ez volt a legtisztább választás Oroszország történetében." Az állami tévé szerint a választási bizottság 86 visszaélésről számolt be, a független megfigyelők és ellenzéki aktivisták ugyanakkor ötezernél is több visszaélésről beszélnek. Az elnökjelöltek közül Zjuganov szerint Putyin mellett állt az egész államgépezet, és Prohorov is arról beszélt, hogy nem lehet tisztességesnek nevezni a szavazást.

A decemberi parlamenti választásokat ért bírálatokra válaszul a kormányzat elrendelte, hogy webkamerákat szereljenek fel a március 4-i elnökválasztáson a 96 ezer szavazóhelyiségben. Civil szervezetek ugyanakkor saját megfigyelőket is küldtek, és egész nap gyűjtötték a visszaélésekről beérkező jelzéseket. A Golosz választási jogvédő szervezet honlapján elhelyezett virtuális térképen látható, eddig 3201 jelentés érkezett visszaélésekről.

A választási bizottság bejelentette, hogy megsemmisíti az egyik dagesztáni szavazókör eredményét, mert az egyik kamera képe alapján szavazólapokat tömködtek perceken át az urnákba. Putyin kampányfőnöke szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy egy mozgóurna tartalmát töltötték éppen az urnákba. Szintén Dagesztánban fegyveresek támadtak az egyik szavazókörre a szavazás lezárulta után egy órával, három rendőr és egy támadó meghalt, írja az MTI.

A rendőrök vették őrizetbe a Femen ukrán mozgalom három női aktivistáját, akik félmeztelenül tiltakoztak, és megpróbálták magukkal vinni a szavazóurnát abban a szavazóhelyiségben, ahol korábban Putyin leadta szavazatát.

Putyin nehéz helyzetben

Biztosnak tűnő győzelme után két lehetősége van a harmadik elnöki ciklusát megkezdő Vlagyimir Putyinnak: párbeszédet kezd az ellenzékkel, vagy bekeményít. Az újraválasztási igéretek betartása 2018-ig 161 milliárd dollárba kerülne, miközben az új középosztálynak elege van a Putyin alatt megjelenő civilizált korrupcióból. A Putyin előtt álló lehetőségekről bővebben>>>