Tálibok végeztek civilekkel Bagramnál

2012.03.05. 18:19

Két afgán fiatallal végzett, négy civilt pedig megsebesített egy tálib öngyilkos merénylő a bagrami amerikai katonai támaszpont közelében hétfőn.

A tálibok röviddel a támadás után kijelentették, hogy a bázison történt Korán-égetésért akartak bosszút állni.

Az áldozatok között nincsenek amerikai katonák - mondta el Parvan tartomány kormányzója, Abdul Baszir Salangi. A NATO egyik szóvivője szerint a koalíciós erők tagjai közül senki sem sebesült meg a támadásban. Szerinte akár öt ember is életét veszíthette a merényletben.

Kabir Ahmad Rahil körzeti vezető ezzel szemben azt mondta, hogy a szélsőségesek a nemzetközi haderő egyik járművét vették célba, és az áldozatok között külföldiek is lehetnek.

A tálibok azt állították, hogy amerikaiakat "öltek és sebesítettek meg".

Szintén hétfőn egy dzsalálábádi rendőrségi ellenőrzőpontnál elkövetett öngyilkos merényletben az afgán titkosszolgálat egyik munkatársa meghalt, egy másik és egy rendőr, valamint 8 civil megsebesült - közölte a belügyminisztérium.

Több ezren vonultak az utcára Afganisztánban az után, hogy február 21-én kiderült: a bagrami támaszponton elégették az iszlám szent könyvének példányait. A tiltakozó megmozdulások hat napig tartottak, és mintegy harminc ember halálát követelték. A sebesültek száma több mint 200 volt. Hat amerikai katona halt meg, mert az afgán biztonsági erők néhány tagja ellenük fordította fegyverét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport