Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Bevarrta a száját egy brüsszeli tüntető

2012.03.10. 00:40

Bevarrta saját száját Brüsszelben egy illegális bevándorló, aki több társával együtt éhségsztrájkkal próbálja elérni, hogy az idegenrendészeti hatóságok rendezzék a helyzetét, jelentette pénteken a belga hírügynökség. A beszámolóban csak Dzsamalként említett, húszéves marokkói fiatalember állítólag 2008-ban jutott Belgiumba, rendes papírok nélkül. Tartózkodási és munkavállalási engedélyt szeretne kapni a belga hatóságoktól.

A Brüsszeli Szabadegyetem flamand nyelvű részlegéhez tartozó egyik épületben 22 másik, hasonlóan illegális bevándorlónak minősülő személlyel együtt folytat éhségsztrájkot, és péntek reggel - követelésének nyomatékosítása végett - bevarrta a saját száját. Dzsamal hétfőn már öngyilkossággal is fenyegetőzött, de a hatóságok akkor semmilyen módon nem reagáltak.

A belga hírügynökség úgy tudja: a 23 tagú, éhségsztrájkot folytató, főként Afrika északnyugati részéből érkezettekből álló csoport több további tagja mondta, hogy készek követni Dzsamal példáját, és bevarrják a szájukat, ha nem rendeződik a helyzetük. Belgiumban az illegális bevándorlókkal szemben alkalmazott hatósági bánásmód miatt gyakran vannak utcai incidensek, tiltakozó megmozdulások.