11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Leégett Krasznahorka vár‎a

2012.03.10. 15:20 Módosítva: 2012.03.11. 09:15
Szombat délután kigyulladt a krasznahorkai vár. A tűz következtében teljesen beomlott a tetőszerkezet, de nemcsak a tető, a vár és a környező erdő is égett. A településen rendkívüli állapotot hirdettek ki. Az esti órákban már úgy tűnt, az épület kevésbé károsodott, mint arra a tűz nagysága alapján számítani lehetett.

Szombat kora délután lángba borult a szlovákiai Krasznahorkaváralja fölött magasodó vár. A jellegzetes építmény mellett szinte teljesen felégett a domb is, amelyre a várat építették, számol be a Bumm.sk. Helyszíni jelentések szerint a vár este hat óra körül még füstölt, a tűzoltók oltották azt, míg a környéken már megjelentek az első katasztrófaturisták, akik a feketére égett hegyoldalon, hegyi ösvényeken keresztül próbálnak feljutni a várhoz.

A Parameter.sk internetes oldal helyszíni tudósítója délután azt írta: kezdetben hatalmas lángokkal égett a vár, amelynek teljesen beomlott a tetőzete. Nemcsak a vár pusztult el, hanem a vár udvarában levő kápolna is. Csak az északi bástyán maradt meg a tetőszerkezet.

A tűzhöz a rozsnyói, dobsinai, szepsi és kassai tűzoltókat is riasztották. Krasznahorka önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett ki délután háromkor a községben, az embereket a megmaradt értékek mentésére szólítva.

Nem történt tragédia

Szombaton az esti órákban Daniel Lipšic belügyminiszter és Daniel Krajcer kulturális miniszter sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, írja a Parameter.sk. A kulturális miniszter elmondta, hogy tragédiára számítottak, ám szerencsére csak katasztrófa történt.

Az első helyszíni terepszemle alapján azt állapíthatták meg, hogy bár a vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt. A megmaradt műtárgyakat előbb a váron belül gyűjtik védett helyre, majd valószínűleg a kassai Technikai Múzeum biztosít számukra megfelelő tárlóhelyeket.

Daniel Lipšic újságírói kérdésre megerősítette, hogy a tűz a tarlóégetés kapcsán terjedt át a várra – ezzel kapcsolatban már őrizetbe vettek bizonyos személyeket, akikről közelebbit a vizsgálat ideje alatt nem kíván közölni. Korábban voltak olyan vélemények is, hogy az elektromos berendezés hibásodott meg. Délutáni információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban, ezeket az értesüléseket senki nem erősítette meg.

A vár be volt biztosítva, a leégett tetőt minél hamarabb, lehetőleg nyárig felújítják. Ivan Rudolf, a szlovák védelmi minisztérium sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a krasznahorkai várnál az éjszaka folyamán a szlovák hadsereg 20 hivatásos katonája segédkezik a kárelhárításban.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból. Hazánk a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint kész segítséget nyújtani, és hozzájárulni „a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez”.


Nagyobb térképre váltás

Krasznahorkaváralja a kassai kerület rozsnyói járásában található. A vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, az épület felújított állapotban, múzeumként is üzemelt. A közeli kempingben nyaranként a szlovákiai magyar egyetemisták szervezete, a Diákhálózat szokott táborokat rendezni.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. A vár 1817-ben villámcsapás okozta tűz miatt égett le először.  • Hírek
  • Bankszámla