Őrizetbe vételek a moszkvai tüntetésen

2012.03.10. 12:58 Módosítva: 2012.03.10. 16:39
Tízezres nagygyűlés volt szombat délután a moszkvai Novij Arbat sugárúton az orosz ellenzék nagygyűlésén, ahol a múlt heti elnökválasztás eredménye ellen tiltakoztak. A rendőrség őrizetbe vette Szergej Udalcovot, a Baloldali Front mozgalom vezetőjét és tucatnyi hívét azt követően, hogy engedély nélküli tiltakozásba kezdtek a tervezettnél egy órával hamarabb véget ért nagygyűlés után.

A megmozduláson láthatóan a vörös zászlókkal kivonult kommunisták, illetve az orosz Szolidaritás mozgalom narancsszínű lobogókkal megjelent hívei voltak többségben.

A tömeget a rendőrség tízezresre, a szervezők huszonötezresre becsülték. Az egyik szervező, a Baloldali Front radikális párt a tiltakozás folytatásra szólította fel híveit. Vezetőjét, Szergej Udalcovot és néhány további aktivistát a rendőrség a nagygyűlés után folytatott tiltakozáson őrizetbe vett.

Hivatalos közlés szerint összesen 25 embert fogtak el a moszkvai spontán akciók során. Először azon nacionalisták közül vittek el egyeseket, akik részt vettek a Novij Arbat sugárúton tartott ellenzéki nagygyűlésen, de utána engedély nélkül felvonultak a Sztarij Arbaton, valamint többeket a külön akciót hirdető baloldali radikálisok közül. A Puskin téren egy Udalcov kiszabadítására toborzó fiatalembert is lefogtak a rendőrök, fehér szalagos társai azonban folytatták a tiltakozó akciót.

A rendőrség megakadályozta, hogy a magukat kisebbségben érző nacionalista csoportok különváljanak, és spontán felvonulást tartsanak a közeli Sztarij Arbat sétálóutcán. Dmitrij Gyemuskin, az Oroszok elnevezésű nacionalista mozgalom vezetője előzőleg kijelentette, azért távoznak az engedélyezett tüntetésről, mert nem hajlandóak együtt demonstrálni a liberálisokkal.

Szergej Udalcov, a Baloldali Front mozgalom vezetője több tucat tüntetővel együtt megpróbált a belvárosi Puskin tér felé átvonulni nem sokkal azután, hogy incidensek nélkül véget ért a nagygyűlés.

A március 4-i elnökválasztás eredménye ellen meghirdetett nagygyűlés felszólalói között volt Kszenyija Szobcsak, népszerű televíziós műsorvezető, aki a választási kampányban Mihail Prohorov milliárdos üzletember, egyéni jelölt stábjának tagjaként dolgozott. Szobcsak arra szólította fel az ellenzéket, hogy pozitív programot dolgozzon ki a politikai berendezkedés megváltoztatására.

Komoly rendőri készültség

A rendőrség szerint mintegy tízezres, a szervezők szerint 25 ezres nagygyűlés résztvevői elsősorban a Vlagyimir Putyin kormányfő 64 százalékos győzelmével véget ért választások meghamisítása ellen tiltakoztak.

Az orosz rendőrség nagy erőkkel készült a tüntetésre. A parlamenten kívüli ellenzék ötvenezer főre engedélyezett tiltakozó nagygyűléséhez két és félezer rendfenntartót szállítottak a helyszínre, de számos rabszállító kocsi is várakozott a Novij Arbatot a közelben keresztező Szadovoje körúton.

A tünetők a sugárút páratlan számozású oldalát vehették csak igénybe, s az emelvényt az Arbat téren állították fel. A helyszínre elektronikus biztonsági kapukon keresztül juthattak el azok, akik részt akarnak venni a megmozduláson. A mindkét oldalán széles sétányairól ismert Novij Arbat éttermei és kávézói bezártak a kora délutáni tüntetés idejére. Az üzemeltetők már tegnap arra panaszkodtak, hogy emiatt komoly veszteségeik lesznek.

Március 5-én este két nagy tüntetés is volt Moszkvában. Akkor a Kreml sarkánál tartott Putyin-féle szimpátiatüntetés melett a Jabloko párt és a Fehér szalag nevű ellenzéki tömörülés szervezett a Puskin térre a választás manipulálása miatt. Erről készült tudósításunkat itt olvashatja.