Több mint 200 halott Dél-Szudánban

2012.03.12. 18:17

Két dél-szudáni szövetségi állam határán újabb törzsek közötti összecsapásokhoz vezetett a hét végén az állatlopás, több mint 200 ember meghalt – közölte az egyik állam, Jonglei kormányzója.

000 Nic527601

Kuol Manyang elmondása szerint 223 ember vesztette életét és vagy 150 szenvedett sérüléseket a Jonglei és a szomszédos állam, Felső Nílus határán pénteken és szombaton végbement csatározásban. A murle törzsbeliek Jongleiből a másik államba hatoltak be, és rátámadtak az ottani nuer közösségre.

A kormányzó szerint a támadásokban 300 nőt és gyermeket hurcoltak el és 100 ezer szarvasmarhát loptak el.

Az áldozatok számát független forrásból nem lehetett megerősíteni a térségben, a különböző források egymástól jelentősen eltérő adatokat közöltek. Az övezet elszigetelt, nincsenek utak és mobiltelefon-hálózat.

A Jonglei szövetségi államban, a történtektől három órányi hajóútra fekvő Akobo településén működő International Medical Corps civil szervezet hétfőn közleményben tudatta, hogy hatvanhárom embert láttak el, hatvanat golyó sebesített meg, de voltak törések és könnyebb sérülések is. Egy ember a kórházba szállítás után meghalt. A szervezetnek a sebesültek elszállítására a helyszínre utazott csoportja a harcokban elesettek holttestét látta.

A támadásokat feltehetően megtorlásként követték egy hasonló támadássorozatra, amelyet januárban hajtott végre egy mintegy 8000 fős nuer milícia dinka törzsbeliek támogatásával murle falvak ellen ugyanebben a térségben. Egy helyi vezető szerint akkor háromezren haltak meg. Az ENSZ adatai szerint "több tucatnyian, talán több százan" haltak meg, pontosabb adatot a világszervezet sem közölt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport