Keleti-európaikat feljelentő oldal indult Hollandiában

2012.03.13. 20:30
A holland kormányfőt a kormány kívülről támogató párt olyan honlapot indított, ahol kelet-európaiak által elkövetett törvénysértéseket lehet bejelenteni. Az MSZP és a Fidesz EP-képviselői is arra szólították fel a holland kormányfőt, hogy határolódjon el a honlaptól és a radikális párt eszméitől.

Az Európai Parlament (EP) nagy frakciói bírálták a holland kormányfőt, amiért nem határolódik el hazája radikális jobboldali pártjának idegenellenes álláspontjától.

"A holland kormány hallgatása teljességgel elfogadhatatlan" - hangoztatta kedden Strasbourgban Guy Verhofstadt korábbi belga miniszterelnök. Az EP-frakciók többi képviselőjéhez hasonlóan a belga politikus azt vetette Mark Rutte holland kormányfő szemére, hogy nem határolja el magát a Szabadságpárt (PVV) uszító honlapjától.

Geert Wilders pártja nemrég az interneten keresztül felszólította Hollandia lakosságát, hogy egy erre a célra létrehozott honlapon jelentse a kelet-európai bevándorlók által elkövetett törvénysértéseket. A Szabadságpárt nem tagja ugyan a holland kormánynak, ám külső támogatása nélkül Rutte kabinetje nem rendelkezik többséggel a parlamentben.

"A szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jog nem jelenti azt, hogy bárkiről bármit lehet mondani" - szögezte le a vitában Nicolai Wammen, Dánia Európa-ügyi minisztere.

Viviane Reding, az EU jogi biztosa szerint "elfogadhatatlan, hogy uniós államok polgárai idegenellenes és intoleráns kijelentések céltábláivá válnak csupán azért, mert egyik EU-tagországból a másikba költöztek". Reding egyúttal úgy vélte, a holland hatóságok feladata, hogy megvizsgálják, mennyiben van összhangban a nevezett honlap a holland és az európai joggal.

A kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője is élesen bírálta Rutte magatartását. "Mit üzen nekünk a (holland) kormányfő, amikor vonakodik elítélni az inkriminált honlapot?" - tette föl a kérdést Joseph Daul.

A szociáldemokraták frakcióvezetője ehhez hozzátette: "Rutte úr, továbbra is várjuk egyértelmű elhatárolódását." Hannes Swoboda szerint Rutte hallgatása csakis azzal magyarázható, hogy kormánya a PVV "túsza". "Ezek egy ágyban fekszenek" - fogalmazott az osztrák EP-képviselő.
A vitában a jobbikos Morvai Krisztina azt a kérdést tette fel Swobodának, vajon elgondolkoztak-e a szocialisták azon, hogy az európai népek közötti ellenségesség növekedését az Európai Unió mint "teljesen mesterséges" képződmény léte okozza. Válaszában a szocialista frakcióvezető kifejtette: az európai népek és nemzetek nem ellenségesek egymással, hanem csupán néhány politikai erő próbál ilyen ellenségességet szítani.

Egyetért a Fidesz és az MSZP

A vitához benyújtott írásbeli állásfoglalásában az MSZP-s Göncz Kinga leszögezte: nemcsak azt várják el a holland kormánytól, hogy ítélje el a Szabadságpárt minden idegenellenes, gyűlöletkeltő akcióját, és a diszkrimináció minden formáját, de azt is, hogy "a tényeknek megfelelően tájékoztassa a lakosságot arról, hogyan járulnak hozzá az ország gyarapodásához a külföldi, köztük a kelet- és közép-európai bevándorlók".

A szocialista EP-képviselő utalt azokra a holland gazdaságkutatási adatokra, amelyek szerint "egy lengyel vagy magyar munkás, aki tartósanHollandiában dolgozik, évi 24 ezer euróval járul hozzá a kincstár bevételeihez".

"Négy éve a jobboldali holland kormány külügyminisztere elhatárolódott a Wilders-párt iszlámot lejárató filmjétől. Akkor a kormány még nem függött egy radikális, szélsőséges párttól. A mai jobboldali kisebbségi kabinet azonban nem hajlandó elítélni a honlap létrehozását. Mert azon múlik a sorsa, hogy támogatást kap-e Geert Wilderstől és társaitól, akik a muzulmán bevándorlók után most az új tagállamok polgárait veszik célba" - állapította meg Göncz Kinga.

A magyar néppárti EP-képviselőcsoport sajnálattal vette tudomásul, hogy a holland miniszterelnök nem jelent meg az Európai Parlamentben a kelet-európai állampolgárokat gyalázó szélsőséges holland honlapról szóló plenáris vitán - közölte Gyürk András delegációvezető a vitához benyújtott írásbeli nyilatkozatában.

"Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy a Szabadságpárt honlapja származási alapon uszítja a holland lakosságot a kelet-európai állampolgárok ellen" - hangsúlyozta Gyürk. A fideszes politikus szerint nem lehet a szólásszabadság mögé bújni akkor, amikor más állampolgárok alapvető személyiségi jogait lábbal tapossák.

"Nem tűrhetjük az emberi méltóság megcsúfolását és a származás szerinti egyenlőség kétségbe vonását. Nem tűrhetjük, hogy nyíltan becsméreljék a kelet-európai polgárokat" - fogalmazott.
Gyürk András szerint az, hogy a holland liberális miniszterelnök a széles körű nemzetközi felszólítások ellenére sem határolódik el a honlaptól, "az uniós integrációt rombolja, és a közös értékekbe vetett hitet gyengíti".