Morvai Krisztina beszólt Andor Lászlónak

2012.03.13. 20:32 Módosítva: 2012.03.13. 20:32

Szóváltás volt Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő és Andor László EU-biztos között kedden Strasbourgban az EP plenáris ülésén, a kohéziós pénzekkel kapcsolatos uniós pénzügyminiszteri döntés kapcsán.

Morvai az Európai Bizottság jelen lévő tagjaihoz intézhető kérdések órájában azzal fordult Andorhoz, "maradt-e Magyarországnak bármi oka arra, hogy az EU tagja maradjon".

"Az előző vitában holland képviselőtársam azt mondta, elegük van a kelet-európai, így a magyar munkásokból" - utalt a jobbikos képviselő a diszkriminatív holland honlapról folytatott EP-vitára, majd így folytatta: "nekünk pedig elegünk van a holland és egyéb nyugat-európai gyarmatosítókból".

Morvai arcátlan döntésnek nevezte, hogy az uniós pénzügyminiszterek elfogadták a Magyarországot megillető kohéziós támogatás felfüggesztését.

"Gondolják, hogy ezek után bekebelezhetik a magyar földet is 2014. április 30-án, a moratórium lejártával?" - tette fel a kérdést.

Válaszában Andor László megállapította: az EP-képviselő szavaiból érezhető, hogy ebben az időszakban elég feszült a viszony az európai intézmények és Magyarország között.

"Ugyanakkor fontos, hogy hideg fejjel és indulatok nélkül gondolkozzunk erről" - folytatta a magyar EU-biztos.

Andor szerint az Európai Bizottság segíteni akarja Magyarországot abban, hogy visszanyerje a befektetői bizalmat és a  dinamikusabb gazdasági növekedést, helyreállítsa a pénzügyi stabilitást, és hogy a kormány az európai normáknak megfelelően tudja irányítani a gazdaságot.

"Ez nagyon szoros, konstruktív együttműködést feltételez" - mondta. Megállapította, hogy ez az együttműködés  elkezdődött, "a kormány január eleje óta nagyon sok formában jelét adta annak, hogy megegyezésre törekszik bizonyos vitás kérdésekben". Andor sajnálatosnak nevezte, hogy ebbe a folyamatba "időnként beszűrődnek olyan zajok, amelyek indulatokat, olykor személyeskedést hoznak magukkal".  • Tippek
  • Bankszámla