28 halott egy svájci buszbalesetben

2012.03.14. 06:32
Az alagút falának ütközött egy iskolabusz Svájcban. Az áldozatok között van 22 gyerek, akik egy síútról tartottak haza. A hatóságok szerint példátlan baleset történt.

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Wallis (Valais) kantonban, a szerencsétlenségben 28 ember meghalt. Az áldozatok közül 22 gyerek. További 24 gyerek megsérült a balesetben. A buszon összesen 52-en utaztak.

A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Siders (Sierre) városkánál nekiütközött egy alagút falának - jelentette az sda svájci hírügynökség. A híradások nem adják meg a baleset pontos helyszínét, a sztráda térképe alapján az vagy az Ancien-Sierre–Plantzette közti 580 méteres alagútban, vagy a 370 méteres Géronde alagútban történt.

A busz egyelőre ismeretlen okból letért az úttestről, megpattant a padkán és az alagút falának csapódott. A jármű eleje teljesen megsemmisült, oldala felszakadt. A roncsok nagy területen szóródtak szét az alagútban. A BBC-nek nyilatkozó svájci újságíró, Ruth Seeholzer szerint a baleset idején nem volt nagy forgalom az alagútban, normálisak voltak a körülmények.

A mentés egész éjszaka tartott. A mentésben kétszáznál is többen vettek részt, a sérülteket nyolc helikopterrel szállították a környező kórházakba, írja a BBC.

A gyerekek - egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba. A gyerekek többsége 12 év körüli volt. Összesen három busz tartott haza a síútról, ezeket egy keresztény csoport bérelte.

A buszok újak voltak és fel voltak szerelve biztonsági övekkel. A baleset helyszínén a sebességhatár 100 kilométer/óra.

Az áldozatok családtagjai szerda délelőtt érkeznek Wallis kantonba pszichológusok kíséretében. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak. A helyi hatóságok szerint példátlan baleset történt.

Névtelen1.png

"A baleset egész Belgiumot megrázta. Egy ekkora tragédiát nagyon nehéz megemészteni" - mondta Belgium svájci nagykövete.

Jean-Pierre Deslarzes, a kórház sebésze, ahova a sérülteket szállították, a Telegraph tudósítása szerint azt mondta, a mentőket sokkolta, amit a helyszínen tapasztaltak.

Svájcban harminc éve nem volt ilyen súlyos közúti tragédia. 1982-ben egy német turistákat szállító busz ütközött vonattal, akkor 39-en vesztették életüket. Azóta 2005-ben volt az eddigi legsúlyosabb baleset, amikor 12-en vesztették életüket egy szakadékba zuhanó buszon, írja a Guardian.