Kofi Annan egységes fellépést sürget Szíriában

2012.03.16. 18:25
Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja azt kéri, hogy a Biztonsági Tanács lépjen fel egységesen a szíriai válság ügyében, és ezzel járuljon hozzá a közvetítési kísérlet sikeréhez.

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár pénteken Genfből, videokonferencián tájékoztatta a zárt ajtók mögött összeült testületet szíriai látogatása tapasztalatairól. A diplomata "kiábrándítónak" minősítette Damaszkusz válaszát a javaslataira, de közölte, hogy folytatja az erőfeszítéseket. Annan megerősítette, hogy nemzetközi megfigyelő missziót szeretne küldeni az arab országba, de ezt nem részletezte - mondták diplomáciai források. A szóvivője szerint ezt előkészítendő egy bizottság utazik küld a jövő hét elején a szíriai fővárosba.

Annan tűzszünetet és az ellenfelek párbeszédét szeretné kieszközölni Damaszkuszban. Ehhez kér egységes fellépést a Biztonsági Tanácstól, amely az orosz és kínai vétó miatt már két sikertelen kísérletet tett határozat elfogadására. "Minél erősebb és egységesebb az Önök üzenete, annál jobb az esély a dolgok dinamikájának megváltoztatására" - mondta a testületnek.

A BT-ben folyik egy harmadik határozat megvitatása is, amely tűzszünetre szólítana fel és kérné a humanitárius szervezetek beengedését. A tervezet megfogalmazása egyelőre elakadt azon a vitán, hogy kinek kell előbb leállítania a harcot, és ki a felelős a válságért.

A kormány szerint az ellenzéknek kell először lépnie, az Egyesült Államok, az EU és az öböl menti arab államok szerint viszont a sokkal erősebb hadseregnek kell előbb kivonulnia a városokból. Oroszország szimultán tűzszünetet javasolt, és azt, hogy mindkét felet egyformán nyilvánítsák felelősnek a konfliktusért, de ezt a nyugati és az arab országok elutasítják.