Meztelenül rohangált az utcán a Kony 2012 kampány vezéralakja

2012.03.17. 19:09 Módosítva: 2012.03.17. 19:36

Egy szál alsónadrágban, kiabálva rohangált San Diego utcáin csütörtökön Jason Russel, az Invisible Children (IC) nevű szervezet egyik alapítója, a gyerekkatonákat kihasználó ugandai Josep Kony hadúr elleni kampány egyik központi alakja.

A zavartan viselkedő, üvöltöző, öklét rázó férfit többen próbálták megnyugtatni. Egy szemtanú szerint Russel maszturbált is az utcán. Russelt kórházba szállították. A rendőrség közlése szerint nem indítanak eljárást ellene.

A Kony 2012 kampány hivatalos közleménye szerint Russelt kimerültség, kiszáradás és alultápláltság miatt vitték kórházba. Ben Keesey, az Invisible Children vezetője azt közölte, hogy az elmúlt két hét érzelmileg kimerített minden aktivistát, köztük Russelt is.

James Russel készítette a Joseph Kony elleni kampány videóját, amit az elmúlt két hétben 80 millióan néztek meg a Youtubon. Sok bírálat érte amiatt, hogy a filmben saját gyermeke is szerepel, neki próbálja elmagyarázni, ki az a Joseph Kony és miért rossz ember. Russel felesége egy nyilatkozatban azt közölte: eredetileg azt gondolták, hogy csak pár ezren nézik majd meg a filmet az interneten, nem gondolták, hogy ilyen világméretű ismertségre tesznek szert ezzel. A feleség szerint Russelt a film miatt nagyon sok személyes támadás érte, amit nehezen tud feldolgozni. A feleség ugyanakkor cáfolta, hogy férje idegösszeroppanását drog vagy alkohol idézte volna elő.

Sok kritika érte az elmúlt két hétben a szervezetet is. Újságcikkek jelentek meg arról, hogy az Invisible Children a pénzadományoknak csak egyharmadát fordítja az egykori ugandai gyerekkatonák megsegítésére és rehabilitációjára, a több pénzt utazásokra, filmekre költi el.

Többen azt a kérdést vetették fel, miért pont most, az amerikai elnökválasztás évében vált ennyire fontossá egy 26 éve garázdálkodó lázadó ugandai hadúr kézre kerítése. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már 2005-ben eljárást indított a magát prófétaként hirdető Kony ellen, aki az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) nevezett lázadócsoport élén közel 100 ezer gyermeket ragadott el a családjától és képzett ki katonának az elmúlt negyedszázadban.

Kiderült, hogy 2010-ben az Invisible Children egymillió dollárt kapott a JPMorgan Chase banktól, amely a Tullow Oil nevű, Ugandában olajkitermelésbe kezdő olajcég befektetője is egyben. Ben Keesey, az Invisible Children vezérigazgatója 2010-ben tanácsadója volt a bank közösségi adományozó programjának. A Tullow Oil  2005-től naponta 200 ezer hordó olajat akart volna kitermelni Ugandában, azonban ez mindeddig az instabil politikai helyzet miatt nem sikerült.

Az összeesküvéselméletnek elvileg ellent mond, hogy az Invisible Children a közönség szavazatai alapján vált érdemessé a Chase Bank 1 millió dolláros támogatására. Az Invisible Children ugyanakkor korábban is számos bírálatot kapott finanszírozásának az átláthatatlansága illetve a források felhasználása miatt.