Kubai ellenzékieket vettek őrizetbe a pápalátogatás előtt

2012.03.19. 06:45

Csaknem száz kubai ellenzékit vett őrizetbe a rendőrség a hétvégén, egy héttel XVI. Benedek katolikus egyházfő március 26-28-ra tervezett látogatása előtt.

A kubai hatóságok akciója elsősorban az Asszonyok Fehérben (Damas de Blanco) ellenzéki mozgalom ellen irányult, szombaton este Havanna központjában felvonuló 16, vasárnap reggel pedig további 36 aktivistájukat vették őrizetbe. Később a Miramar negyedben – szokásos vasárnapi megmozdulásuk keretében – felvonulni akaró 18 asszonyt tuszkoltak be a buszokba, és vitték be őket a rendőrségre.

000 MVD2005103095759
Fotó: Adalberto Roque

Köztük van Bertha Soler, a csoport vezetője is. A kormány szerint a vasárnaponként fehér ruhában, némán misére sétáló asszonyokat Washington fizeti, hogy destabilizálják a rendszert. Tizenkét további ellenzékit más kubai tartományokban vettek őrizetbe a hatóságok.

A kubai Asszonyok Fehérben mozgalom 2003-ban, a "fekete tavaszt" követően alakult, amikor a hatóságok 75 másként gondolkodót, értelmiségit vetettek börtönbe hosszú évekre, évtizedekre. A politikai elítéltek Havanna utcáin heti rendszerességgel tüntető rokonaiból alakult ki az Asszonyok Fehérben.

A spanyol és a kubai kormány között a kubai katolikus egyház közreműködésével létrejött megállapodás nyomán a "75-ök" csoportjából az utolsó politikai foglyot is szabadon engedték, de a mozgalom továbbra is tart békés tiltakozó megmozdulásokat az emberi jogokért és az azóta bebörtönzött politikai foglyok szabadulásáért.

Az Asszonyok Fehérben megalakulásuk kilencedik évfordulójáról kívánt megemlékezni, de a hatóságok megakadályozták őket ebben, ugyanakkor őrizetük csak néhány órán át tartott, vádemelés nélkül kerültek újra szabadlábra.

Berta Soler szerint rövid találkozót szeretnének a pápával a katolikus egyházfő kubai látogatása során, s elsősorban emberi jogi kérdéseket kívánnak érinteni az audiencián. A kubai hatóságok viszont korábban azt közölték, hogy a pápai programban nem szerepel találkozó ellenzékiekkel.