Már a tábornokok is menekülnek

2012.03.19. 13:48
Mintegy 200 szíriai menekült lépte át a török határt egy nap alatt, így számuk már meghaladja a 16 ezret, és két újabb szíriai tábornok is dezertált. A törökországi táborok eddig megbirkóztak az áradattal, de ha hirtelen megugrana a menekültek száma, azt már nem bírnák.

„A tábornokok pénteken érkeztek, és közel 200 másik ember is, többségükben nők és gyerekek tegnap óta” – mondta egy a neve elhallgatását kérő török diplomata. A két magas rangú tiszttel együtt immár összesen kilenc tábornok menekült Törökországba, akiket több tucatnyi más katona is követett a 2011 márciusában kitört lázadás kezdete óta

A Törökország déli részén, a közös határ közelében fekvő Hatay tartományba a szíriai felkelés kezdete óta érkeznek a menekültek. A tartományban hat sátortábort állítottak fel. A menekültek mellett ott szállásolták el a dezertőröket tömörítő Szíriai Szabad Hadsereg katonáit is.

A meglévők mellé két újabb tábort is építenek a délkelet-törökországi Kilis és Sanliurfa tartományokban. A török Vörös Félhold különböző forgatókönyvekkel készül, azt is számításba vette, hogy akár félmillió szíriai menekült érkezhet Törökországba.

A török hatóságok szerint a szíriai hadsereg által a lázadók erősségének számító, a török határ közelében fekvő Idlíb tartomány elleni offenzívájával magyarázható a menekültek számának emelkedése az utóbbi napokban.

A menekülők és emigrálók sorsát nehezíti, hogy a szíriai hadsereg a Human Rigths Watch jelentése alapján aknazár telepítését kezdte meg a török és a libanoni határszakaszok mentén. A táborokban már több sebesült is van, akik gyaloglás közben aknára léptek.

Az Idlíb tartományban folyó csatározások mellett Damaszkuszban is tűzharcok bontakoztak ki hétfőn. A BBC tudósítása szerint többször is géppuskatüzet, illetve gránátok becsapódását lehetett hallani a fővárosban. Habár Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, az országba érkezett, jelenleg nem sok esély látszik a harcok beszüntetésére, amik az ENSZ számításai szerint eddig több mint 8000 emberéletet követeltek.