Merényletsorozat Irakban az amerikai támadás 9. évfordulóján

2012.03.20. 09:52
Legalább 39-en vesztették életüket kedden egy merényletsorozatban Irakban. Tíz városban tizenhat bomba robbant. Kedden van az Irak elleni amerikai támadás 9. évfordulója, de az elemzők szerint a merényletsorozat inkább a március 27-29-i arab csúcsra szánt üzenet.

Legalább 16 robbantást követtek el kedden Irakban, a második iraki háború kirobbanásának 9. évfordulóján. A merényletsorozatban legalább 39-en meghaltak és 188-an megsebesültek.

A legsúlyosabb merényletet a siíták szent városában, Kerbalában követték el, ott 13-an vesztették életüket és 48-an sebesültek meg. A kurdisztáni Kirkukban egy rendőrörs mellett robbantottak, ott heten vesztették életüket.

Irakban jellemzően a kisebbségi, de Szaddám idején az országot uraló szunniták követnek el merényleteket.

A merényletek nagy részét a főváros környékén követték el, a legtöbbet a szunniták lakta területeken: Beidzsiben, Szamarrában, Túzhúrmátiban, Dakukban és Duluíjában. Robbantottak Bagdadtól délre, Mahmudíjában, Latifíjában és Hillában, ahol annak idején a magyar alakulatok is szolgáltak.

Bár kedden van az amerikai támadás évfordulója, az elemzők és a hírügynökségek szerint a merényletek az Arab Liga március 27-29-i csúcsértekezlete miatt szaporodhattak meg. A Liga húsz év óta először ülésezik Irakban.