Nyolcezer év börtönt kaphatnak a guatemalai mészárosok

2012.03.20. 06:19

Áldozatonként harminc év és egyéb bűneikért még egyszer harminc év kiszabását javasolta az 1982-es guatemalai mészárlás öt, bíróság elé állított elkövetőjére az ország ügyészsége. Az 1982. július 18-i mészárlás során 256 őslakos indiánnal végeztek Baja Verapaz tartomány Rabinal településén, azaz a vádlottakat az ügyészek fejenként 7710 éves büntetéssel sújtanák.

Az öt vádlott Eusebio Grave, Julián és Mario Acoj, Santos Rosales és Lucas Tecú. Tárgyalásuk a múlt héten kezdődött, a perben eddig húsz tanút és öt szakértőt hallgattak meg. Még 47 szemtanút és 158 dokumentumot és szakértői jelentést vizsgálnak meg az ítélethozatal előtt.

A bizonyítékok szerint a falu indiánjait a gerillákkal való kollaborálással gyanúsították. Egy osztagnyi katona bosszúból aknavetőkkel lőtte szét a település piacán összegyűlteket, noha valójában az indiánok teljesen békések voltak.

Orlando López ügyész szerint a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az öt vádlott a faluval kapcsolatos információkkal segítette a hadsereg akcióját, s tevékenyen részt vett a mészárlásban.

A rabinali mészárlás az 1960-96 közti polgárháború második vérengzése, aminek az elkövetőit bíróság elé állították. Tavaly augusztusban négy volt katonát ítéltek fejenként 6030 év börtönre az 1982. december 7-i Dos Erres-i vérengzésért, ahol 201 paraszttal, köztük gyermekekkel és nőkkel végeztek elitegységek. Egy hete egy ötödik vádlottat szintén 6030 év börtönre ítéltek az ügyben.