Nagy-Britannia kész a háborúra

2012.03.22. 12:40

Az angol Guardian napilap felmérése szerint az Egyesült Királyság lakóinak többsége akár az Argentínával való háború is támogatna, ha csak így lehetne megvédeni a Falkland-szigeteket. Az egyetlen kitétel, hogy maguknak a Falkland-szigetek lakóinak is kérniük kell a brit segítséget.

A kutatás szerint a megkérdezettek 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az Egyesült Királyságnak meg kell védenie az Argentína partjaitól mintegy félezer kilométerre található szigeteket, kerül, amibe kerül. Őket csak megerősítette az, hogy William herceg szimbolikus módon az elmúlt hetekben a helyszínen teljesített katonai szolgálatot.

Csupán az emberek 32 százaléka utasította el határozottan a katonai fellépést és értett egyet avval, hogy „Nagy-Britanniának készen kell állnia az egyeztetésre Argentínával a jövőbeni átadás miatt.” A különbségekből látszik, hogy a briteket nem hatották meg az Argentínában megfogalmazott kritikák, miszerint London még mindig imperialista megszállóként viselkedik.

A háború melletti elkötelezettség átível a társadalmi, a nemi és földrajzi különbségeken is, csupán Walesben nincs meg a harc melletti többség, de 49 százalék ott is a beavatkozást választaná. A nők békésebbek, mint a férfiak, de még 56 százalékuk nekik is ellenállna az argentinoknak.

Politikai hovatartozás szempontjából nem meglepő módon a konzervatív párt szavazói a legeltökéltebbek, a liberálisok moderáltabbak, a munkáspártiak, pedig a legbékésebbek, de még mindig kellően harciasak (78, 60, illetve 54 százalék háborúzna ebben a sorrendben).

Az egyetlen bontás, ahol éles különbségek mutatkoznak Nagy-Britanniában az az életkori. A 18 és 24 év közötti fiatalok 49 százaléka a tárgyalásokat és a szigetek jövőbeli feladását támogatja, és csak 39 százalékuk ellenzi azokat. A többi korcsoportban 60-70 százalék közötti az argentin követelések elutasítása.