Szíriát nem érdekli az ENSZ véleménye

2012.03.22. 12:39

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának figyelmeztetése ellenére ma is folytatódtak a harcok Szíriában. Hamában a város negyedeit tüzérségi tűz alatt tartja a hadsereg, sok a sérült és több épület is összeomlott, valószínűleg halálos áldozatok is vannak.

A CNN jelentés szerint semmi jele, hogy a szíriai hadsereg leállítaná hadműveleteit, ugyanakkor az ellenzéki lázadók is folytatják a harcot. Szerdán 82-val nőtt a harcokban elhunytak száma, mára viszont a lázadók csaptak vissza, katonákat ölve, illetve sebesítve meg Hamá tartományban, Derá városánál, illetve Idlib tartomány északnyugati részén is, ahol több mint harminc civil is megsérült az összecsapás alatt.

Az ENSZ adatai alapján már több mint nyolcezren haltak meg az egy éve tartó harcokban és az áldozatok nagy száma úgy látszik kezdi lehetetlenné tenni, hogy Oroszország és Kína tovább védelmezzék Szíriát a szervezetben. Szerdán előrelépés történt a BT-ben, ahol Peking és Moszkva is módosított eddigi álláspontjain és nem akadályozták meg egy közös közlemény kiadását.

A közlemény Kofi Annan volt ENSZ főtitkár béketervének támogatását mondja ki, nem rendelkezik kötelező erővel, mint egy határozat, de tükrözi, hogy a nemzetközi közösség kezd egységesebben fellépni Szíria ellen. A terv főbb pontjai az erőszak beszüntetését, a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tevését, illetve a politikai átmenet megkezdését szorgalmazzák.

Az eredeti közlemény szigorúbb elvárásokat tartalmazott, de mivel azt Oroszország és Kína várhatóan megvétózta volna (mint két korábbi határozat tervezetet), finomítottak a szövegezésen. Diplomaták abban bízna, hogy a közlemény, annak ellenére, hogy nem szólítja fel az azonnali távozásra, növelni fogja a Bassár el-Aszad elnökre nehezedő nyomást. A szervezet „további megfelelő lépések megtételét” is kilátásba helyezte, habár az nem derült ki, hogy mennyi időn belül.

„Mindannyian felelősek vagyunk, hogy együtt dolgozzunk ennek a súlyos és rendkívül veszélyes helyzetnek a megoldásán, aminek hatásai hatalmas veszélyt jelenthetnek a régióra és akár az egész világra” – nyilatkozta a közlemény kapcsán Ban Ki Mun főtitkár.