Hétvégére sem állnak le a harcok Szíriában

2012.03.24. 13:19

Miközben az ENSZ a szíriai konfliktus diplomácia megoldását próbálja előírni, az országban tovább folytatódnak a harcok. Szombaton a biztonsági erők gránátokkal lőtték a hónapok óta ostrom alatt lévő Homszot, a hadsereg pedig harckocsik támogatásával benyomult a felkelők kezén lévő Szarakebbe.

Damaszkusz térségében is több városból érkezett hír harcokról. Dumában, Artúzban, Aleppóban és a fővárosban is rezsimellenes megmozdulások voltak az éjjel. Emellett folytatódott a Hama tartományban található Kalaat al-Madik bombázása. A hadsereg két hete próbálja bevenni a várost. Az ellenzékiek éjszakai légicsapásokról és a kormányerők támadásairól számoltak be a török határ mellett található Aszaszban is.

Москва на помощь?

Hogy leállítsák a harcokat, Kofi Annan, az ENSZ volt főtitkára az szervezet és az Arab Liga különmegbízottjaként a hétvégén elutazik Moszkvába és Pekingbe, hogy megpróbálja rávenni Oroszországot és Kínát, hogy ne akadályozzák meg a Szíriát elítélő határozatok meghozatalát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Emberjogi szervezetek szerint több mint 9100-an haltak meg az utóbbi évben a kormány és a felkelők közötti összecsapásokban Szíriában. A szomszédos országok már készülnek a menekültáradatra. Eddig mintegy 100 ezren kerestek menedéket Törökországban, Libanonban és Jordániában, de az ENSZ szerint számuk rövidesen akár a 200 ezret is elérheti.