Obama a két Korea között

2012.03.25. 08:02

A két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe látogatott vasárnap Barack Obama, és a szabadság határvonalának védelmezőiként méltatta az itt állomásozó amerikai katonákat.

Az amerikai elnök röviddel ezt megelőzően érkezett Szöulba, ahol dél-koreai vezetőkkel találkozik, majd részt vesz a nukleáris biztonságról rendezendő szöuli csúcstalálkozón. Obamának ez a harmadik útja Dél-Koreába, de most először látogatott a fegyvermentes övezetbe, amely 1953, a koreai háború vége óta választja ketté az országot.

Obama helikopterrel repült a Szöultól negyven kilométerre, a zónánál lévő Camp Boifas amerikai katonai táborba, hogy az itt szolgáló amerikai katonákkal találkozzék (Dél-Koreában összesen 28 ezren állomásoznak), megszemlélje az erődítményekkel bőven ellátott övezetet, és kifejezze szolidaritását Szöullal, egyben Phenjannak is üzenjen, mint az amerikai hadsereg főparancsnoka.

Az amerikai elnök dél-koreai katonákkal is találkozott a demilitarizált övezettől alig néhány száz méterre létesített megfigyelőponton, ahol távcsővel megszemlélhette a négy kilométer széles sáv északi oldalának határposztjait is.

Obama csaknem napra pontosan két évvel azután tett látogatást a két szemben álló országot elválasztó övezetben, hogy a Sárga-tengeren elsüllyedt a Cseonan dél-koreai korvett, 46 tengerész halálát okozva. A katasztrófával kapcsolatban több vizsgálat Észak-Koreát tette felelőssé, amely tagadja, hogy köze lenne az esethez.

Az amerikai elnök a március 28-27-én a nukleáris biztonságról tartandó szöuli csúcstalálkozóra utazott Dél-Koreába. Az ötven ország vezetőinek részvételével megrendezendő tanácskozásra ráveti az árnyékát, hogy Észak-Korea bejelentette: április közepén újabb rakétakísérletre készül.