A déliek le is lőhetik az észak-koreai rakétát

2012.03.26. 07:13 Módosítva: 2012.03.26. 09:32

Dél-Korea figyelmeztetette hétfőn Észak-Koreát, hogy lelőheti rakétáját - amely állítólag műholdat állít Föld körüli pályára -, amennyiben az letér a kijelölt pályáról, és megsérti az ország területét.

Jun Von Sik, a dél-koreai védelmi minisztérium egyik szóvivője úgy fogalmazott, hogy Dél-Korea vizsgálja azt a lehetőséget, miként tudná befogni és lelőni az észak-koreai rakétát, illetve részegységeit, ha azok letérnének a kijelölt pályáról, és megsértenék az ország területét. "Nem tudunk másként tekinteni a rakétaindításra, mint egy nagyon meggondolatlan és provokatív cselekedetre" - mondta a szóvivő.

Phenjan közölte, hogy április 12-16. között akar felbocsátani egy Földet megfigyelő műholdat nagy hatótávolságú rakétával. Az ENSZ és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt attól tart, hogy Észak-Korea valójában ballisztikusrakéta-kísérletre készül.  A rakéta nukleáris robbanótöltettel szerelhető fel. Szöuli értesülések szerint a rakétát már az indítás helyszínére szállították, amely a Jalu észak-koreai-kínai határfolyó közelében van.

Barack Obama amerikai elnök megbékélésre kérte, de figyelmeztette is Észak-Koreát abban a beszédében, amelyet dél-koreai látogatásán, hétfőn a világpolitikai tanulmányokra szakosodott szöuli Hankuk Egyetemen mondott el.

Egyenesen a phenjani vezetőkhöz szólva arra kérte őket, hogy "legyen bátorságuk elindulni a megbékélés útján", de figyelmeztette őket: ha ezt nem teszik meg, akkor az álmok meghiúsulnak, és nagyobb lesz az elszigetelődés. "Tudniuk kell - mondta -, hogy a provokációkért többé nem lesz jutalom, annak a korszaknak vége". Obama ezzel arra utalt, hogy volt olyan korszak, amikor engedményekkel próbálták meg leszerelni Észak-Korea harciasságát

"Az önök provokációi, a hajsza az atomfegyver után nem hozza meg a keresett biztonságot, éppen ellenkezőleg, aláássa azt. A vágyott méltóság helyett még nagyobb elszigeteltség lesz a következmény" - jelentette ki.

Az amerikai elnök ismét hangoztatta, hogy atomfegyverek nélküli világot akar. Az Egyesült Államoknak több atomfegyvere van, mint szükséges, megteheti, hogy csökkenti a számukat anélkül, hogy gyengítené ezzel a saját vagy szövetségesei biztonságát - tette hozzá.  • Hírek
  • Hírek