Szíria elfogadja Annan béketervét

2012.03.27. 13:17

A szíriai kormány elfogadta Kofi Annan béketervét, írja a BBC a volt ENSZ-főtitkár szóvivőjére hivatkozva. Az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjaként Annan fontos első lépésnek nevezte a döntést, amely véget vethet majd az erőszaknak és a vérontásnak. Ugyanakkor jelezte, hogy a gyakorlati alkalmazása lesz majd a kulcs.

tag-reuters (3)
Fotó: SANA/Handout

Annan különmegbízottként márciusban Damaszkuszban járt, ahol találkozott Bassár el-Aszaddal is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző héten már közös közleményben támogatta Annan béketervét. A javaslat az ENSZ által felügyelt tűzszünettel vetne véget a harcoknak, főbb pontjai az erőszak beszüntetését, a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tevését, illetve a politikai átmenet megkezdését szorgalmazzák.

A szíriai ellenzék ugyanakkor úgy értékelte Annan javaslatát, mint lehetőséget, hogy a kormány folytassa az elnyomását. Emberi jogi szervezetek szerint az elmúlt egy évben már több mint 9100-an haltak meg a Bassár el-Aszad elnök uralma ellen kirobbant tiltakozásokban és a kormányzat erőszakos fellépésében.