Tallinnban ingyenes lesz a tömegközlekedés

2012.03.27. 12:41 Módosítva: 2012.03.27. 12:43

2013. január 1-jétől ingyenes lesz a tömegközlekedés a 416 ezres észt fővárosban, Tallinnban – közölte Edgar Savisaar polgármester.

Tallinn a finn és az orosz turisták közkedvelt célpontja, és az első európai főváros, ahol bevezetik az ingyenes tömegközlekedést. Savisaar elmondta, hogy az intézkedéssel Tallinn egyben "az európai zöld mozgalom zászlóshajójává" is válik, lakói pedig fellélegezhetnek.

A jegyeladásokból származó bevételek jelenleg a tömegközlekedésre fordított kiadások egyharmadát fedezik. Helyi médiaértesülések szerint a döntés húszmillió euróba kerül majd, de tisztségviselők azzal érvelnek, hogy annak következményeként jócskán csökkeni fog a forgalomban részt vevő autók száma.

A polgármester ellenfelei pazarlásnak tartják az intézkedést, amely szerintük a hajléktalanok menedékévé teszi a tömegközlekedési eszközöket, valamint azt állítják, hogy Savisaar így próbálja népszerűsíteni a parlamentben ellenzékben lévő pártját, az Észt Centrumpártot.

Egy hétfői felmérés szerint a balközép centrumpárt elvesztette vezető szerepét az ellenzéken belül a Szociáldemokrata Párttal szemben.

Az 1,3 milliós Észtország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és tavaly vezette be az eurót. 2011-et egy százalékos GDP-arányos államháztartási többlettel zárták, a hazai össztermékhez viszonyított államadósságuk pedig 6 százalék volt, ami a legalacsonyabb az Európai Unióban. Az észt gazdaság 7,6 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbi 2,3 százalék után.