Svájc egyre rasszistább

2012.03.28. 17:44
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
Fotó: Yuri Kadobnov

Svájcban sokasodnak a rasszizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai, állapította meg szerdán közzétett részletes jelentésében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Thomas Hammarberg februárban tett négynapos svájci látogatása után felszólította az alpesi ország hatóságait az erőteljesebb fellépésre a diszkriminációval szemben. Tapasztalatait és ajánlásait Didier Burkhalter svájci külügyminiszternek címzett levélben összegezte.

Az emberi jogi biztos megemlítette "a külföldiek ellen irányuló agresszív, sértő jelszavakat tartalmazó, nyugtalanító politikai kampányokat", amit aggasztó tendenciának minősített.

Véleménye szerint a svájci büntetőjogot át kell dolgozni, hogy az idegengyűlölő és rasszista megnyilvánulásokat büntethetővé tegyék. A hatóságoknak mind a szövetségi kormány, mind a helyi közösségek szintjén aktívan és határozottan fel kell lépniük a rasszizmus és intolerancia jelenségeivel szemben, azokat haladéktalanul és nyilvánosan el kell ítélniük, követelte Hammarberg.

A svájci külügyminiszter válaszlevelében hangsúlyozta, hogy a kormány az ilyen esetekben nyilvános állásfoglalást tesz közzé. Arra is ügyelnie kell azonban - mutatott rá -, nehogy túlságosan gátolja a demokratikus vitát, ami a döntéshozatali folyamat fontos összetevője.

Az emberi jogi biztos ismételten kételyeinek adott hangot az olyan népi kezdeményezésekkel szemben, mint a minaretek építésének tilalma vagy a kitoloncolási eljárás. Ezek felvetik az emberi jogi normákkal való összeegyeztethetőség mélyreható kérdését.

A svájciak többsége népszavazáson támogatta az új minaretek építésének tilalmát 2009. november 29-én
A svájciak többsége népszavazáson támogatta az új minaretek építésének tilalmát 2009. november 29-én
Fotó: Fabrice Coffrini

A női egyenjogúság, valamint a nők elleni erőszakkal szemben folytatott küzdelem terén viszont Svájc figyelemre méltó előrehaladást ért el az elmúlt 20 évben - mutatott rá Hammarberg. Az emberi jogi biztos sürgette átfogó diszkriminációellenes törvény kidolgozását minden egyes kantonban, továbbá egy emberi jogi kérdésekkel foglalkozó ombudsmani tisztség létrehozását.