A junta visszaállítja az alkotmányt Maliban

2012.04.01. 18:15
Amadou Sanogo, a mali katonai junta vezetője vasárnap bejelentette, hogy visszaállítja az 1992-es alkotmányt és az intézményeket, valamint ígéretet tett, hogy konzultációt folytat az ország vezetőivel az átmenetről. Tuareg lázadók közben újabb város, Timbuktu elfoglalását jelentették be.

"Ezennel ünnepélyes fogadalmat teszünk az 1992. február 25-én létrejött Mali Köztársaság alkotmányának, és a köztársaság intézményeinek visszaállítására" - mondta Sanogo, aki március 21-én egy katonai puccs keretében ragadta magához a hatalmat. Egyelőre nem világos, hogy a junta vezetője pontosan mit ért alkotmányos változás alatt.

A lépés célja, hogy elhárítsa a nyugat-afrikai államot fenyegető pénzügyi szankciókat, amelyek 24 órán belül lépnek életbe, amennyiben a junta nem adta vissza a hatalmat civileknek.

Noha a választásokkal kapcsolatban képtelen volt ütemtervet felállítani, illetve nem adott választ arra, hogy miért tartja magát továbbra is elnöknek, Sanago kijelentette; nemzeti konventet állítanának fel a választások megszervezésére.

A mali hadsereg előzőleg, szombat este feladta Gao északi várost, miután a lázadók elfoglalták annak két katonai táborát. A lázadók pénteken már elfoglalták Kidal városát, amely Gao és az ismert kereskedőváros, Timbuktu mellett Észak-Mali három legfontosabb regionális központjának egyike.

Vasárnap pedig a turaeg lázadás fő ereje, a tavaly alakult Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) arról adott hírt honlapján, hogy fegyveresei bevették Timbuktut is. A főváros Bamakótól mintegy 800 kilométerre északkeletre, a Niger folyó partján fekvő 50 ezres város, amely a szaharai kereskedelem történetében nagy szerepet játszott, az ország északkeleti részének utolsó kormányzati ellenőrzés alatt álló városa volt. Az MNLA közlése szerint ellenőrzik a térség egészét és kiépítik a helyi védelmi rendszert.

Telefonon elért helyi lakosok szerint a tuaregek szinte harc nélkül vették át Timbuktut, csak azzal az arab milíciával kellett megegyezniük, amely a hadsereg egységeinek távozása után, reggel vette át a város ellenőrzését. A helyiek ugyanakkor a tuaregek fosztogatásáról számoltak be, aminek elsősorban a középületek estek áldozatul.

Megfigyelők szerint a tuareg felkelés a líbiai belső konfliktus egyik külső következménye, mert nagy számban tértek haza Maliba a Kadhafi-rendszer hadseregében szolgáló, a líbiaiak által gyűlölt zsoldos katonák, akik rengeteg fegyvert is magukkal vittek, és ez az önrendelkezésre vágyó törzs komoly megerősödéséhez vezetett.