Országváltó hangulat Lombardiában

2012.04.03. 14:26
Nagy visszhangra talált és politikai vihart gerjesztett Olaszországban egy internetes aláírásgyűjtő akció, amelynek célja Lombardia hozzácsatolása Svájchoz.

Néhány nap alatt több mint húszezren írták alá a petíciót. A kezdeményezők célja félmillió támogató aláírás összegyűjtése. Érvelésük szerint Svájc huszonhetedik kantonjaként Lombardia nagyobb függetlenséget élvezne, lakosságának kevesebb adót kellene fizetnie, egyúttal pedig megszabadulna az EU és az USA negatív befolyásától.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezőit a svájci védelmi miniszter egy viccesnek szánt márciusi kijelentése inspirálta. Ueli Maurer akkor azt állította, hogy hazájának "nem okozna problémát Lombardia befogadása, elvégre az észak-olasz régióra jut a svájci-olasz kereskedelmi ügyletek 90 százaléka".

A petíció nagy tetszést aratott a jobboldali populista Északi Liga köreiben; az ellenzéki párt évek óta harcol Itália föderalista alapon történő átalakításáért, és példaképnek Svájcot tekinti. Umberto Bossi pártelnök csodálatos ötletnek nevezte az internetes kampányt. "Olaszország nem különösebben demokratikus ország, mivel (alkotmánya) nem teszi lehetővé az elszakadást. Európában viszont akad példa olyan régiókra, amelyek a határokon átnyúlva egyesülnek" – kommentálta az Északi Liga vezére a petíciót.

Lombardia megyéi
Lombardia megyéi

Kritikusan nyilatkozott viszont Lombardia régió elnöke. "Nem vagyok híve Olaszország feldarabolásának. Lombardia egymaga nagyobb és fejlettebb, mint Svájc. Mi egyedül Európa leggazdagabb régiói közé tartozhatnánk" – közölte Roberto Formigoni.

Az osztrák hírügynökség megjegyezte, Svájc már huzamosabb ideje mágnesként vonzza az olasz vállalatokat, amelyek elsősorban a magas adóterhek miatt menekülnek a válság sújtotta Olaszországból. Az alacsony adókulcsoknak, a jól képzett dolgozóknak és a hatékony infrastruktúrának köszönhetően elsősorban a határ mentén fekvő Tessin (Ticino) és Wallis kantonok profitálnak olasz cégek áttelepüléséből. Az olasz divatmárkák színe-java – Gucci, Versace, Armani, Ermengildo Zegna – már részben Tessinben gyártja termékeit.