Elsüllyesztették a szellemhajót

2012.04.06. 20:08

Az USA partiőrsége Alaszka partjainál elsüllyesztette azt a japán halászhajót, amely feltehetőleg a tavaly március 11-i szökőár után szabadult el, s azóta céltalanul hánykolódott a Csendes-óceánon.

Az 50 méter hosszú Ryou-Un Mara március 24-én érte el Kanada partjait, csütörtökön pedig már az Alaszkai-öbölben tűnt fel. Néhány órával később a partiőrség elkezdte lőni a szellemhajót, amelyen sem legénység, sem világítás, sem semmiféle kommunikációs rendszer nem volt. A partiőrség azért határozta el a Ryou-Un Mara felrobbantását, mert a hajó komoly veszélyt jelentett a környéken közlekedő hajókra.

A hajó kilövése nem veszélyezteti a környezetet, mivel minden a fedélzeten lévő üzemanyag mostanra már elpárolgott, közölte a partiőrség. A hajó elsüllyesztését korábban elhalasztották, mivel egy kanadai halászhajó meg akarta menteni a szellemhajót, ám végül kiderült, annyira összeroncsolódott, hogy nem tudták elvontatni. A Ryuu-Un Mara a leghatalmasabb maradvány, amely a japán partoktól egészen az észak-amerikai partokig sodródott a földrengést követő szökőár miatt.