Huszonöt évet kapott a halál kufára

MTI/Index
2012.04.06. 18:27

Huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték első fokon csütörtökön New Yorkban Viktor But orosz fegyverkereskedőt. Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet a halál kufáraként emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) ügynökei, akik a kolumbiai gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és 5 ezer AK-47-es gépkarabélyt, de Bangkokban letartóztatták.

Végül 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában. Bár csak a fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomása van róla, hogy Viktor But az 1990-es évektől a világ szinte több konfliktusövezetébe - Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba - nagy tételben szállított fegyvereket.

Az orosz külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy alaptalanul és részrehajlóan ítélték el a férfit. A minisztérium szerint minden lehetséges politikai, diplomáciai és jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a férfi visszatérhessen hazájába.

A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl. A legalább négy idegennyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető fegyverkereskedő ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi filmet, a Fegyverneppert.