Malawiban beiktatták az első női államfőt

2012.04.07. 19:58
2012-04-07T132413Z 112893136 GM1E8471NKF01 RTRMADP 3 MALAWI-MUTH
Fotó: Mabvuto Banda

Beiktatták elnöki hivatalába szombaton Malawiban Joyce Bandát, aki eddig az alelnöki tisztséget töltötte be. A libériai Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleaf után ő a második nő, aki egy afrikai ország élén áll. Malawi előző elnöke, a 78 éves Bungu wa Mutharika csütörtökön szívrohamban halt meg.

Joyce Banda a 2014-ben esedékes választásokig  tölti be az államfői tisztséget. A beiktatása után mondott beszédében az ország egységére és megbékélésre szólította fel a lakosságot.

A tengertől elzárt délkelet-afrikai országban kevesen gyászolják Mutharikát, mert  diktátort láttak benne, aki tönkretette a gazdaságot, és visszaforgatta az idő kerekét a demokratizálódás folyamatában. Malawi gazdasági bajai abból adódnak, hogy az ország egy évvel ezelőtt diplomáciai vitába keveredett volt gyarmattartójával és legjelentősebb támogatójával, Nagy-Britanniával. A vita nyomán London befagyasztotta a több millió dolláros támogatást.  Malawi nemrég még a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét