Veséjét adta egy iPhonért és egy iPodért

2012.04.07. 21:14

Öt embert állítottak bíróság elé Dél-Kínában abban az ügyben, aminek sértettje az illegálisan kivett veséjéért kapott pénzen egy iPhone-t és egy iPad-et vásárolt még tavaly áprilisban. Az öt gyanúsítottat, köztük egy sebészt szándékos sérülés okozásával vádolja a Hunan tartományi Csencsou (Chenzhou) városi ügyészség.

Egy adósságokban úszó szerencsejátékos szervkereskedésbe kezdett, ezért társát arra kérte, hogy találjon donorokat az interneten, az online csetszobákban. Ezzel egy időben egy műtőt is bérelt a helyi kórház urológiáján.

Az eset főszereplője, a 17 éves Vang (Wang) családnevű középiskolás fiatalember, aki 22 ezer jüanért (790 ezer forint) végül eladta egyik veséjét. Az üzleten beszervezői 220 ezer jüant (7,9 millió forint) kerestek, amit öten elosztottak. A pénzből még néhány egészségügyi asszisztens is kapott.

Vang, miután anyjának nem tudott magyarázatot adni arra, miből vette a drága Apple-termékeket, és a műtét után problémái voltak, elmondta, hogy mi történt. A fiatalember azóta is veseelégtelenségben szenved, és állapota egyre romlik.

A kínai kormány első ízben 2007-ben szabályozta a szervátültetéseket, amikor megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A kínai büntető törvénykönyv tavalyi módosításakor a bűncselekmények közé került a szervkereskedelem.

A halálbüntetések számának visszaesése következtében Kínában az elmúlt években a legjelentősebb donorcsoporttól származó szervekből is jelentősen csökkent a kínálat. Az ország vezetése egyébként is úgy döntött, hogy három-öt éven belül megszünteti a halálra ítélt rabok szervfelhasználásának gyakorlatát.

A kínai egészségügyi tárca adatai szerint az országban mintegy másfél millió ember vár szervátültetésre, de évente mindössze 10 ezer körül van a donorok száma.  • Hírek
  • Hírek