Az al-Kaida megfenyegette Nagy-Britanniát

2012.04.10. 10:25

Az al-Kaida szerint Londont terhelné minden felelősség arra az esetre, ha kiadná Jordániának Abu Katada muzulmán jogtudóst, hitszónokot és neki ott bántódása esne. Katadát a terroristahálózat európai szellemi vezetőjének tartják, de az egyik iszlamista internetes oldalon megjelent, arab nyelvű figyelmeztetés hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni.

Abu Katadát – valódi nevén Omar Oszmant – februárban engedték ki a börtönből és helyezték házi őrizetbe, miután egy brit bíróság úgy döntött, hogy jogerős ítélet nélküli fogva tartása törvénytelen. A hitszónok így is csak napi két órára hagyhatja el a házát és elektronikus nyomkövetőt kell viselnie, hogy tudják merre jár, internetet vagy mobiltelefont nem használhat.

Az 51 éves férfit először 2002-ben tartóztatták le, az akkori terrorellenes törvények alapján, amelyek lehetővé tették a terrorizmussal gyanúsított személyek vádemelés nélküli fogva tartását. Többször kiengedték, majd többször újra bebörtönözték. A brit kormány most szeretné, ha kiadhatná Jordániának, lehetőleg még az olimpiai játékok kezdete előtt, mivel a hatóságok szerint kockázati tényezőt jelent, hiába jelentette ki, hogy nincs köze az al-Kaidához.

Jogi akadályt jelent azonban, hogy Abu Katadát távollétében harminc év kényszermunkára ítélték két terrorcselekményért és az is lehetséges, hogy kínzás várna rá Jordániában, ilyen körülmények között azonban Londonnak nem lenne szabad átadnia.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága éppen a napokban fog dönteni egy hasonló ügyben, ahol több állítólagos szélsőségest szeretnének kiutasítani Nagy-Britanniából és átadni őket az Egyesült Államoknak vagy szülőhazájuknak. A bíróság azt vizsgálja jogszerű lenne-e a döntés.