8,9-es földrengés Szumátra közelében

2012.04.11. 11:09 Módosítva: 2012.04.11. 11:26

Indonéziában 8,9-es erősségű földrengés volt a Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra. A BBC szerint az Indiai-óceán térségében szökőárriadót rendeltek el. A riasztás a teljes Indiai-óceán területére érvényes, így Indiára és Sri-Lankára is kiterjed. A riasztás fokozata alapján egyelőre még csak figyelik a szökőár kialakulását, tényszerűen még nem állítható, hogy cunami is lesz.

A cunamiriadó-szolgálat által kiadott közlemény a földrengés hipocentrumát megközelítőleg az északi szélesség 2° és a keleti hosszúság 92.5° -ra helyezi
A cunamiriadó-szolgálat által kiadott közlemény a földrengés hipocentrumát megközelítőleg az északi szélesség 2° és a keleti hosszúság 92.5° -ra helyezi
Fotó: Google Maps

A twitteres beszámolók szerint a rengéseket Szingapurban, Thaiföldön, Malajziában és Indiában is érezték.

Az amerikai földtani intézet 8,7-es erejű rengést mért, jelentette a CNN.

Ezen a területen gyakoriak a földrengések, legutóbb 2004-ben egy cunami 170 ezer embert ölt meg Aceh tartományban. A cunami az Indiai-óceán teljes medencéjében pusztított, Sri Lankán is legalább harmincötezren, Indiában több mint tizenkétezren vesztették életüket.

Az akkori földrengés középpontja a mostanihoz nagyon közel volt. A mostani rengés a jelentések szerint 33 kilométeres mélységben volt, az óriáscunamit előidéző 30 kilométeres mélységben. A 2004-es földrengést az első jelentések 8,8-es erősségűnek írták le, két hónappal későbbi vizsgálatok szerint 9,0-ás volt. Jelenleg 9,1-es erősségűként tartják nyilván.

A 8,0-8,9-es magnitudójú földrengések nagyon erősnek számítanak: súlyos károkat jelentenek több száz kilométeres körzetben. Átlagosan évente egyszer fordul elő ilyen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport