Kizárják a politikából Mubarak embereit

2012.04.12. 21:35

Tíz évre megfosztják politikai jogaiktól a megbuktatott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak rendszerének vezető embereit, azaz nem indulhat Omar Szulejmán, az exelnök kémfőnöke a közelgő elnökválasztáson - erről hoztak törvényt csütörtökön az egyiptomi parlamentben.

A törvény akkor lép hatályba, ha ratifikálja a katonai tanács, amely Mubarak távozásával átvette a hatalmat. Az elnökválasztást május 23-24-re tűzték ki. A jelentkezők listáját vasárnap zárták le. A rajta szereplő mintegy húsz személy közül érintett lehet még Amr Músza volt külügyminiszter is. Az új törvény tíz évre visszamenőleg vonatkozik a Mubarak-rendszer állami és pártvezetőire.

Omar Szulejmán államfővé választása újabb országos lázadást indítana útjára - figyelmeztetett a befolyásos Muzulmán Testvériség.

Az egyiptomi elnökválasztás a legfontosabb politikai fejlemény lesz az országban Hoszni Mubarak 2011 februári bukása óta. Januárban parlamenti választásokat tartottak, ez az iszlamista erők kétharmados győzelmével végződött.