Antal, Anett
16 °C
23 °C

Tűzszünet robbantásokkal Szíriában

2012.04.12. 18:55

Csak részben valósult meg a tűzszünet Szíriában az ellenzék szerint, az állami tévé pedig arról számolt be, egy rendőrtiszt is meghalt egy robbantásban csütörtökön, írja az al-Dzsazíra.

Az ellenzékiek szerint a nehézfegyverzetű egységeket nem vonták vissza a városokból és a lakott övezetekből, pedig a tűzszünetnek szerintük ez is beletartozik.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja szerint ugyanakkor az összecsapások enyhültek, "Szíria a nyugalom ritka pillanatát éli át". "Kérek minden szíriait, hogy ragadja meg ezt az esélyt" - írta.

"Minden félnek kötelessége a hatpontos terv teljes körű megvalósítása. Ez egyaránt vonatkozik a terv katonai rendelkezéseire és a politikai folyamat felé való elmozdulás elősegítésére" - áll a nyilatkozatban, amelyet azelőtt adtak ki, hogy Annan megkezdte az ENSZ Biztonsági Tanácsának tájékoztatását New Yorkban zárt ajtók mögött a szíriai helyzetről.

Diplomáciai források szerint azt kérte a testülettől, hogy szólítsa fel Damaszkuszt a katonaság kivonására a városokból, mert ez is része a hatpontos tervnek. Ugyancsak kérte, hogy a BT adjon hivatalos felhatalmazást megfigyelők kiküldésére, akik a helyszínen ellenőriznék a tűzszünet betartását. Az előkészítés feladata Robert Mood norvég tábornok feladata, aki pénteken ismét Damaszkuszba utazik a tervek szerint.

"Eljött a pillanat, hogy minden szíriai összefogjon abban a reményben, hogy megkezdhetik sebeik begyógyítását, és elindulhatnak a politikai átmenet útján egy demokratikus és pluralista rendszer felé" - hangsúlyozta Annan a nyilatkozatban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már pénteken határozatot hozhat nemzetközi megfigyelők Szíriába küldéséről - mondta csütörtökön az orosz ENSZ-nagykövet.

"Létfontosságú a megfigyelők jelenléte a terepen" - mondta egy New York-i sajtótájékoztatón Vitalij Csurkin, aki szerint az első, 20-30 főből álló csoportjuk már a jövő hét elején megérkezhet.