Az USA nem küld élelmiszersegélyt Észak-Koreának

2012.04.13. 18:08

Az Egyesült Államok leállítja az Észak-Koreának szánt, tervezett élelmiszersegélyt, miután Phenjan (sikertelen) kísérletet tett egy nagy hatótávolságú rakéta felbocsátásával – jelentette be pénteken Ben Rhodes, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Az Egyesült Államok előre figyelmeztette a távol-keleti kommunista országot annak következményeire, ha a sorozatos nemzetközi figyelmeztetések ellenére is elindítja a stratégiai rakétatechnológián alapuló műholdfellövést.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a fellövést megelőzően leszögezte: "elképzelhetetlen", hogy az Egyesült Államok teljesítse Észak-Korea tervezett élelmiszer-segélyezését, ha Phenjan megsérti alapvető nemzetközi kötelezettségeit.

Washington februárban ajánlotta fel, hogy fontolóra veszi élelmiszer szállítását Észak-Koreának, ha Phenjan felfüggeszti az urándúsítást és ha más intézkedéseket is életbe léptet a Koreai-félsziget atommentessé tételének érdekében. Ugyanakkor több ízben is figyelmeztette a kelet-ázsiai kommunista ország vezetését, hogy a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletek veszélybe sodorhatják az élelmiszersegélyt és hogy a többi nagyhatalommal együttműködik majd "pótlólagos lépések" kidolgozásában annak érdekében, hogy lebeszéljék Phenjant a további provokációkról.

Látogató pózol az Unha-3 rakétával
Látogató pózol az Unha-3 rakétával
Fotó: Bobby Yip

Rhodes kijelentette, hogy az Egyesült Államok ezekről az intézkedésekről már pénteken megkezdi a konzultációkat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy Észak-Korea hamarosan egy kísérleti atomrobbantással próbálhatja meg kiköszörülni majd a presztízsén a sikertelen rakétafellövés által ejtett csorbát, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte: "Ha további provokatív lépéseket tesznek, akkor természetesen tovább vizsgáljuk, hogy hogyan szigorítsunk az észak-koreaiak elleni szankciókon és további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljunk a rezsimre."