David Cameron kiállt Mianmar mellett

2012.04.13. 16:07

A Mianmar elleni gazdasági szankciók felfüggesztése mellett állt ki pénteken David Cameron brit miniszterelnök, aki az Európai Unió kormányfői közül elsőként látogatott a dél-ázsiai államba azóta, hogy véget ért a katonai junta uralma.

Cameron először Thein Szein államfővel találkozott a fővárosban, Najpjidóban. "Túl gyakran beszélnek történelmi pillanatokról, de most itt ez a kifejezés a helyénvaló" – hangsúlyozta a találkozó jelentőségét Andy Heyn, Mianmarba akkreditált brit nagykövet.

000 DV1090241
Fotó: Leon Neal

Cameron ezután Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetővel folytatott megbeszélést Rangunban. A törvényhozásba nemrég bejutott Nobel-békedíjas politikussal tartott eszmecserén Cameron hangsúlyozta: az új vezetés által szorgalmazott gazdasági reformok támogatása érdekében fontos a Mianmar elleni uniós szankciók felfüggesztése.

Hozzátette: "felfüggesztésről", nem pedig "megszüntetésről" lenne szó, és az engedmény nem érintené a fegyverembargót. "Úgy gondolom, fontos jeleznünk azt, hogy segíteni akarjuk a változásokat, amelyek a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia fejlődését eredményezik országukban" – hangsúlyozta a brit kormányfő.

Cameront számos üzletember is elkísérte mianmari útjára. Elemzők a nyersanyagban gazdag ázsiai országban óriási befektetési lehetőségeket látnak, amelyeknek a kiaknázását továbbra is hátráltatják a katonai rezsim idején bevezetett uniós és amerikai büntetőintézkedések.

Thein Szein hivatalba lépése óta Mianmar elindult a demokratikus reformok útján, egyebek mellett több száz politikai fogolynak – köztük az éveken át házi őrizetben tartott Szú Kjinek is – visszaadták a szabadságát.

Az EU külügyminiszterei április 23-án döntenek a Mianmar elleni szankciók sorsáról. Cameron korábban még szkeptikusan viszonyult a büntetés lazításához.