Iszlamisták ezrei tüntettek Egyiptomban

2012.04.13. 18:34

Újra több ezres tömeg gyűlt össze a kairói Tahrir téren – írja a brit Telegraph. Az iszlamisták azt követelik, hogy a leváltott Hoszni Mubarak rendszerének tagjai ne vehessenek részt a következő havi elnökválasztáson.

A tavalyi forradalom óta szimbolikus Tahrir téren olyanokat skandáltak, mint "Nem kérünk a maradékból!" vagy "Nem akarjuk Omar Szulejmant!", célozva Mubarak bizalmasára, a titkosszolgálatokat irányító Omar Szulejmanra, aki indulna a május 23-24-i elnökválasztáson.

Nic538205

A pénteki demonstráció egy nappal azután jött, hogy az iszlamisták által dominált parlament jóváhagyott egy törvényt, amely megtiltaná, hogy a korábbi rezsim tagjai közhivatali pozíciót töltsenek be a következő 10 évben.

A törvény, amelyet még jóvá kell hagynia az uralkodó Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának (SCAF), az olyan volt köztisztviselőket, mint Szulejman diszkvalifikálná. A SCAF-ra, amely 2011. február 11-én átvette a hatalmat a bukott Mubaraktól, széles körben úgy tekintenek, mint Szulejman hatalmának az új rendszerbe való átmentőjére.

A tüntetést a Muszlim Testvériség és az ultrakonzervatív Szalafiták szervezték – írta meg az Al Jazeera.